Lidé, žijící v blízkosti mosteckého autodromu, podali trestní oznámení. Vadí jim hluk

17. červen 2016

Už rok se lidé, kteří žijí v blízkosti autodromu v Mostě, snaží bojovat proti hluku, který každý den slyší ze závodní dráhy. Přestože se vedení závodiště snaží podnikat kroky ke zlepšení situace, místním došla trpělivost a podali trestní oznámení. Zástupci autodromu se ale brání tím, že hlučné stroje na dráhu nepouští.

„Zkrátili jsme provozní dobu, abychom nejezdili do večera, jak jsme jezdili dřív. Měříme hlučnost při vjezdu na dráhu a měříme i v okolí autodromu a ten kdo, nesplní ty limity, tak na tu dráhu nevyjede,“ konstatuje mluvčí autodromu Jan Foukal.

Rodinné domy lidí, kterým hluk vadí, jsou jen několik stovek metrů od závodní dráhy.

„Neděje se vůbec nic nového. Jezdí ještě déle, než jezdili a ještě s větším rámusem,“ konstatuje Nina Hladká, která doufala, že autodromem, už loni avizované, měření hlučnosti vozidel jedoucích po okruhu přinese snížení hluku.

S tím, že se nic nezměnilo, souhlasí i Roman Bejbl, který má dům hned vedle: „Máme holku, která chodí na gymnázium, a když se chce učit, tak ji vezu k rodičům na Meziboří, protože tady se učit nemůže. To, že vypráví, že tam s tím něco dělají, tak vyloženě lžou, dělají si z lidí srandu.“

Mostecký autodrom a místní obyvatele čeká závodní víkend. Stejný hluk je ale podle Romana Bejbla slyšet každý den od dopoledne do pozdního odpoledne. Okruh totiž slouží kromě závodů i k testování strojů a soukromým jízdám. Bejblovi si proto pořídili nová okna: Do oken ze strany autodromu jsme pořídili trojskla. Mysleli jsme si, že to vyřeší aspoň něco, ale i přes ty trojskla je to slyšet dovnitř do baráku.“

Trať mosteckého Autodromu

Co říkají výsledky měření hluku v okolí autodromu?

Autodrom oslovil České vysoké učení technické, aby odborníci zpracovali analýzu, která má najít nejúčinnější odhlučnění. Závodiště zároveň oslovilo Zdravotní ústav v Ústí nad Labem, aby podnikl měření hluku v blízkosti rodinných domů. Jak měření dopadlo?

„Bylo měřeno na čtyřech místech. Na dvou místech, která jsou nejblíž k tomu autodromu, tak tam došlo k překročení hygienického limitu. Konkrétně o 14, resp. 7 decibel. Na třetím měřeném místě naměřil Zdravotní ústav hodnoty hraniční. Na posledním místě pak těsně pod limitem,“ popisuje Robert Boldiš ze Zdravotního ústavu.

Lidem proto došla trpělivost a před několika týdny podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli poškozování zdraví. Případem se zabývá policie.

autor: Jan Beneš
Spustit audio