Krásná Lípa se opět dostala do hledáčku ombudsmanky kvůli údajné diskriminaci romských žáků

24. červen 2016

Krásná Lípa na Děčínsku je znovu pod drobnohledem České školní inspekce a veřejné ochránkyně práv. Rodiče romských prvňáků si stěžovali, že škola jejich děti diskriminuje tím, že je zařadila do jedné třídy podle původu. Inspekce už školu prověřila a dala částečně za pravdu nespokojeným rodičům, závěry ombudsmanky jsou podobné. Po zápisech je ale téměř jisté, že se situace v prvních třídách bude opakovat.

Zvonek v krásnolipské základní škole svolává do tříd i letošní prvňáky. Právě část jejich rodičů iniciovala stížnost na údajnou diskriminaci jejich dětí ze strany školy. Stěžovali si, že ředitelka záměrně umístila romské děti do jedné třídy.

Ředitelka Ivana Preyová se už znovu k celé věci vyjadřovat nechtěla, v minulosti se bránila tím, že děti rozdělovala jen podle jejich schopností a dovedností, a také podle toho, zda chodily do školky.

Podívat se na poměry ve škole přijela i ombudsmanka Anna Šabatová. K výsledku šetření se ale její kancelář nechtěla vyjadřovat, protože ještě není u konce.

Dopis od Šabatové zveřejnil nezávislý starosta Jan Kolář. „Ten dopis nám v podstatě vyhrožuje žalobou, protože je v něm jasně uvedeno, že upuštěním od diskriminace lze minimalizovat riziko podání antidiskriminační žaloby u soudu.“

Mimo jiné dostalo město jako zřizovatel školy od ochránkyně práv řadu doporučení ‒ třeba aby vedení města se školou lépe komunikovaly nebo zavedení letního doučování dětí. „,Má doporučení vychází z odborné literatury...ʻ No ano, ale my jsme tady v reálném životě,“ glosuje větu ze závěrečné zprávy doporučení senátor a místostarosta Zbyněk Linhart.

Město teď má 15 dní na odpověď ombudsmance, ona se pak rozhodne, jak bude ve věci dál postupovat.

V letošním roce se bude situace s prvňáky opakovat, ukázaly zápisy. Kvůli nedostatku dětí otevře krásnolipská škola jen dvě třídy, jednu alternativní a druhou běžnou. Ta bude opět plná romských dětí.

„I rodičům z romské komunity bylo nabídnuto vzdělávání jejich dětí v alternativní třídě, podotýkám bezplatně… Tihle rodiče nemají zájem,“ konstatuje Jan Kolář.

Většina romských rodičů na třídní schůzky nepřišla a co je vlastně alternativní způsob vyučování úplně přesně nevědí. Hodně z nich odradila fáma o údajných poplatcích, které se ale v alternativní třídě platit nebudou.

Inspektoři se budou zabývat podezřením z diskriminace romských dětí na základní škole v Krásné Lípě
Škola v Krásné Lípě nabídne od září žákům tři modely vzdělávání ve třídách

autor: dap
Spustit audio