Nápad ústeckého studenta může pomoct bezdomovcům a omezit i plýtvání jídlem

29. červen 2016

Zdánlivě obyčejný plastový háček na kontejneru pomůže nasytit potřebné. Studenta Fakulty umění a designu ústecké univerzity Kryštofa Palmeho inspirovali nejen hladovějící lidé, ale i plýtvání potravinami.

Na háček na kontejneru můžou lidé dávat sáčky se zbylým a ještě poživatelným jídlem. Bezdomovci nebo chudí lidé, kteří nemají na potraviny, si pak zbytky můžou vzít a nemusejí se hrabat v kontejneru.

„Strážníci se denně setkávají s bezdomovci, kteří se hrabou v popelnicích a po sobě zanechávají odpad. Strážníci je většinou donutí ten odpad po sobě uklidit a z místa je pak vykážou,“ popsal denní praxi ústeckých strážníků zástupce ředitele Městské policie Jan Novotný.

Student Kryštof Palme chce svými háčky především pomoct potřebným.

Háček na vyhozené potraviny (ilustr. obr.)

„Vzniklo několik projektů na toto téma, například ledničky ve městech. Bohužel za těmi člověk musí jít často přes půlku města. Proto vznikly tyto háčky, které se dají zavěsit víceméně na každou popelnici nebo kontejner. Háček je speciálně udělaný, aby držel i při otočení popelnice. Lidé na ně mohou věšet zbylé potraviny a ti, kteří na tom nejsou tak dobře, si je mohou vzít,“ přibližuje svůj nápad mladý designér.

Sám se bavil s několika bezdomovci a všechny prý jeho nápad zaujal. Jan Novotný ale úspěchu tohoto nápadu příliš nevěří: „Určitě by se našlo hodně lidí, kteří by tato místa objížděli a balíčky si brali domů pro hospodářská zvířata. Určitě to ale nepřesvědčí lidi, aby se v těch popelnicích nehrabali. Někteří tam hledají, co by mohli zpeněžit nebo co by se jim mohlo hodit. Lidí, kteří hledají jídlo, je podle mě málo.“

Háčky jsou zatím na pár kontejnerech v okolí kampusu. Kdo by si je chtěl objednat nebo se o projektu dovědět víc, může si najít web „zbylo.cz“.

autor: hau
Spustit audio