Města v Ústeckém kraji začala bourat za státní peníze vybydlené budovy

27. červenec 2016

Města v Ústeckém kraji plánují zbourat některé vybydlené budovy. Mají je sice v majetku, ale opravit se je nevyplatí. Radnice na to chtějí využít státní dotace. Vláda na demolice prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj uvolnila sto milionů korun. Vybydleného domu se tak mohli zbavit například v Jirkově na Chomutovsku.

„Byly tam tři varianty. Jedna z variant byla dům opravit, druhá varianta byla dům prodat a třetí varianta byla dům prostě zbourat. Nakonec jsme se rozhodli pro demolici,“ konstatuje místostarostka Jirkova na Chomutovsku z ODS Dana Jurštaková.

Vysvětluje také, proč se radnice rozhodla srovnat se zemí vybydlený dům s devíti byty na problémovém sídlišti Ervěnice.

Opravit dům v této lokalitě, kde je spousta volných bytů, se nám zdálo dost nevhodné... Prodat byt nějakému investorovi: Tam by hrozilo pronajímání bytů a zase ta lokalita.. Myslíme si, že by se to tam zhoršilo. Takže zastupitelstvo rozhodlo, nechat tento objekt zbourat.“

Od státu získal Jirkov na demolici zhruba 1 300 000 korun. Stavební stroje už odklidily suť a město na zbylém pozemku nechá postavit parkoviště. „V této chvíli máme prostor připravený pro další využití, vznikne tu asi 40 parkovacích míst,“ dodává místostarostka.

Radnice se totiž přijmutím dotace na zbourání svých budov zavazují, že pozemek komerčně nevyužijí a že naopak plocha po zdemolovaném objektu bude sloužit veřejnosti.

„Podmínkou taky je, aby ten prostor, který vznikne, byl využit do budoucna ve veřejném zájmu,“ shrnul při své poslední návštěvě Ústeckého kraje podmínky získání dotace premiér z ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj by měl stát dávat obcím peníze na bourání vybydlených budov i v dalších letech.

Města a obce mají o dotace na demolice velký zájem

Předlice v Ústí nad Labem

„Ze strany měst a obcí Ústeckého kraje o ně velký zájem a já bych chtěl, aby ministerstvo místního rozvoje v tom programu pokračovalo i v příštích letech. Vnímám to jako důležitý příspěvek k řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách, je to pomoc obcím.“

Například Most požádal o dotaci na demolici dvou panelových domů na problematickém sídlišti Chanov. V červenci vzkázalo ministerstvo místního rozvoje, že město dotaci obdrželo. Bourat se ale bude zřejmě až v příštím roce.

„V příštím měsíci bychom na radě měli zahájit výběrové řízení na demolici. S ohledem na klimatické podmínky a pak příchod zimy, počítáme s tím, že ta zakázka bude dělená i na příští rok. Ta zakázka musí být hotová do dvou let od poskytnutí té dotace,“ doplňuje náměstek mosteckého primátora z hnutí Severočeši Most, Marek Hrvol.

Bourat staré sklady na okraji obce chtějí i sousední Obrnice, i tam spoléhají na dotaci od státu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio