Města a obce na Děčínsku bojují s černými skládkami. Například fotopastmi

3. srpen 2016

Města a obce na Děčínsku bojují zejména v letních měsících s nepořádkem a zakládáním černých skládek. Například děčínští strážníci zvýšili hlídkování na místech, kde by skládky mohly vzniknout, v Rumburku zase vsadili na fotopasti.

„Kontroluji snímek po snímku, a když něco zjistím, tak si to poznamenám. Například tady: přijede auto a dělá bordel. Přečtu si jeho SPZ a k tomu vidím, co tam vyhodil,“ vysvětluje pracovník, kterého rumburská radnice najala speciálně na vyhodnocování snímků z fotopastí.

„Těch fotopastí máme minimálně 15. Některé jsou i online,“ doplňuje mluvčí umburku Dalibor Dvořák.

To, že se nový pracovník, který se zabývá snímky z fotopastí, rozhodně nenudí, dokazují i počty snímků, které si musí měsíčně prohlédnout. „Ze začátku, když jsem nastoupil, bylo těch snímků přes 100 tisíc.“

„Město Rumburk přistoupilo k aktivnímu boji s černými skládkami, zpočátku se to jevilo jako boj nekonečný,“ říká mluvčí Dalibor Dvořák s tím, že nasazení fotopastí se městu vyplatilo.

Děčín to řeší důkladnou činností strážníků

Černá skládka v lese

To v Děčíně se spoléhají na důkladnou obchůzkovou činnost strážníků, jak potvrzuje preventista městské policie Tomáš Pavlík: „Máme vytipovaná místa, ta kontrolujeme pravidelně

Výlet s odpadky se podle Pavlíka prodražil obyvateli Děčína 6, ten odvezl odpad ze zahrádky na kraj lesa a dostal od strážníků na místě 2 000 korun. „Při přistižení na místě hrozí bloková pokuta až do výše 5 000 korun, u správního orgánu může dosáhnout až 50 000 korun,“ dodává Pavlík.

Problém s nelegálním odpadem mají i v Krásné Lípě

Přitom kdyby člověk odpad odvezl do sběrného dvora, nezaplatil by za jeho uložení ani korunu. Problémy s nelegálním odpadem mají i v Krásné Lípě, tam nejčastěji řeší smetí dovezené z Německa.

„Protože jsme blízko hranic, máme tento problém, kdy se do sběrného dvora našeho města dostal odpad z Německa, což se podařilo prokázat,“ říká Lenka Fritcheová z odboru životního prostředí města Krásná Lípa. Město pak v tomto případě spolupracovalo s Českou inspekcí životního prostředí.

„Pokuta byla uložená fyzické osobě, pokuta byla ve výši 20 000 korun za nelegální přeshraniční přepravu odpadu,“ potvrdil oblastní ředitel České inspekce životního prostředí Jaroslav Vacek s tím, že dovoz odpadků z Německa už je u nás za zenitem.

„Asi největší boom byl v roce 2005 a 2006 aktuálně neřešíme žádný případ obdobný tomu, který se odehrál v Libčevsi,“ konstatuje Vacek.

V Libčesi totiž uložila inspekce soukromé firmě za nelegální skládku desetimilionovou pokutu.

autor: dap
Spustit audio