Amatérský film o Casanovovi je po pěti letech práce hotov. Premiéru má v Teplicích

26. srpen 2016

Na nádvoří zámku v Teplicích dnes (26. 8.) lidé uvidí premiéru amatérského filmu „Giacomo ‒ živá legenda“. Práce na snímku trvala pět let ‒ od myšlenky natočit pouze kostýmované prohlídky na zámku v Duchcově. Právě tam v posledních letech svého života pracoval Giacomo Casanova jako knihovník. Hlavními tvůrci jsou Petr Stolař, Vlado Baran, Jiří Eichler a Eva Stolařová.

„Teď se ladily zvuky a jediné, co nám zbývalo prodat, když Casanova přichází z Duchcova do Teplic, tak aby bylo na první dobrou poznat, že jde o Teplice. V Paříži je to jasné, tam ukážou Eiffelovku, ale nazobej Teplice bez satelitů a hromosvodů…“ zmínil Petr Stolař některá úskalí při natáčení.

I když tvůrci čerpali také z historických listin, není to film přísně dokumentární. „Celý film je postavený na tom, co oživujeme v rámci prohlídek, to znamená 13 let jeho života. Napsal 12 dílů pamětí, a ta třináctá, to je ta pohádková, tajemná komnata,“ vysvětluje Petr Stolař.

V teplické zahradě

Myšlenka natočit jen natočit kostýmované prohlídky na duchcovském zámku se postupně rozrůstala.

„Postupně se to rozjelo. Je tam souboj, tak potřebujeme koně a funkční pistole… Je tam zámecká slavnost, tak potřebujeme žongléry, hudebníky a plivače ohně. Takže ten projekt se rozrůstal náhodou… Každý rok jsme si mysleli, že máme hotovo a pak vždycky přišel nový podnět, nová možnost to rozšířit,“ vzpomíná Stolař.

Premiéra je dnes na nádvoří teplického zámku od 21:00. S Giacomo Casanovou se pak můžete potkat i zítra (27. 8.) na zámku v Duchcově, kde bude hledat nevěstu.

autor: hau
Spustit audio