U základních škol v Mostě začala opět fungovat dohledová služba

2. září 2016

U základních škol v Mostě dohlíží od 1. září v rámci školní dohledové služby celkem 15 žen. Pracují pod hlavičkou městské policie a platí je úřad práce. Mají za úkol dohlížet na bezpečí dětí při přecházení silnice. Hlídají také, jestli žáci nekouří v blízkosti školy nebo jestli se netoulají po městě po začátku vyučování.

Před 8. ZŠ v Mostě stojí u přechodu v reflexním oděvu Jana Kubisková. Dohlíží na bezpečnost děti ‒ ty, které běží mimo přechod napomene, i když s úsměvem a vtipem. Pracuje v rámci dohledové služby už čtvrtým rokem. Doporučil ji úřad práce, kde byla předtím dva roky v evidenci.

Práce s dětmi ji baví, většina jich jí už zdálky zdraví. Některé se jí ale vyhýbají. „Záškoláky jsme nějaké chytili. Většinou je odvedeme do školy, někdy se volají strážníci. Není jich ale tolik,“ dodává Kubisková.

Za velkou výhodu považuje, že u této školy dohlížela na děti už celý loňský rok. Řadu dětí si pamatuje ‒ třeba ty, které chodí poblíž školy s cigaretou.

Spolu s Janou Kubiskovou hlídkuje před školou i Lucie Švandrlíková. Ve školní dohledové službě je teprve druhý den. Také ji doporučil úřad práce. Zatím pozoruje kolegyni, po týdnu se ale osamostatní a bude dohlížet na děti u jiné školy. Uznává, že uhlídat přechod na frekventované silnici před školou není jednoduché. „Zatím dobrý, ale je to tady docela mazec u těch škol po ránu…“ konstatuje.

Službu školní dohledové služby vítají také rodiče. Nejčastěji ti, kteří mají děti na prvním stupni. Pracovnice této služby slouží u škol od sedmi do půl deváté a od půl dvanácté do tří. Smlouvu mají od září do června.

autor: Jan Beneš
Spustit audio