Loděnice ve Štětí bude mít tréninkový bazén pro vodáky, jaký nemají nikde na světě

16. září 2016

Novou loděnici, která vzniká na řece Labi ve Štětí na Litoměřicku, povodně neohrozí. Bude součástí Labe arény Ústeckého kraje a je vymyšlená tak, že všechno, co může vzít voda, bude v patře. Kromě toho má i další vylepšení.

„Celá stavba, protože je hned vedle Labe, stojí na asi 70 pilotách, které jsou asi 15 metrů dlouhé, aby dosáhly do nosné zeminy. V této části objektu bude unikátní veslařský bazén, který bude mít aktivní proud vody a bude simulovat jízdu na vodě. Pokud se to podaří postavit tak, jak je to vyprojektováno, bude jediný na světě,“ prozrazuje ředitel Labe arény Ústeckého kraje Michal Kurfirst.

Unikátní bazén vyprojektoval tým profesora Poláka z ČVUT. Měl by i při velkých rychlostech veslic udržet vodu bez vln a peřejí.

Stavba nové loděnice na řece Labi ve Štětí

„Vznikne tady perfektní zázemí jak pro veslařský klub, to znamená pro děti a mládež, tak i zázemí pro reprezentační veslaře a kanoisty, kteří přijedou na veslařský kanál do Račic,“ hodnotí veslařský olympionik Václav Chalupa. Věří také, že kvalitnější zázemí přitáhne víc veslařů a kanoistů.

Předpokládaná cena nové loděnice je zhruba 60 milionů korun. Hotová by měla být v květnu 2017.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio