Ústečtí zastupitelé odmítli nabídku na odkup zničených domů v ulici Na Nivách

26. září 2016

Osmnáct zdevastovaných domů i s pozemky v ulici Na Nivách za tři miliony korun. Tak zněla nabídka Jana Davida Horskyho, kterou poslal na město. Zastupitelé ji dnes odmítli. Zároveň ale pověřili vedení města o odkupu nebo bezúplatném převodu dál jednat.

Domy v ulici Na Nivách chátraly dlouhé roky. Zastupitelé chtěli vědět, jaké kroky podnikl stavební úřad, aby majitele „donutil“ k nápravě.

Vedoucí stavebního úřadu Vlastimil Hudeček zastupitelům vysvětlil, že nechtěl zatěžovat městskou kasu. Původní majitel, otec pana Horskeho, zemřel a čekalo se na vyřízení dědického řízení. Syn nemá peníze na opravy nebo demolici, a pokud by stavební úřad vydal demoliční výměr a majitel by to neudělal, muselo by domy zbourat město a náklady vymáhat.

Třímilionová cena je podle nabídkového dopisu hodnota zástav na 12 domech. Horsky ale prostřednictvím své právničky vyjádřil vůli dál jednat tak, aby věřitele uspokojil.

Nezařazený náměstek primátorky Pavel Dufek dostal od zastupitelů mandát k tomu, aby s majitelem domů jednal s tím, že maximální cena, kterou je město ochotno zaplatit, je 400 tisíc korun. To je totiž částka, za kterou před 13 lety rodiče pana Horskyho ulici od centrálního obvodu koupili. Náměstek by také měl zajistit odborný odhad, kolik by demolice domů stála.

Z diskuze zastupitelů ale vyplynulo, že ideální město by byl pro bezúplatný převod, protože pokud budovy získá, budou ho stát další miliony. Někteří ze zastupitelů ale upozorňovali na to, že jde o nebezpečný precedens. Ve špatném stavu jsou i domy v ulici U České besedy, které patří Patriku Oulickému.

Předlice

Domy v ulici Na Nivách bude nutné zbourat

Statik už v roce 2014 ve vyjádření k jednomu domu napsal, že je v kritickém stavu, ale zmínil i další budovy, které jsou staticky nevyhovující.

Demolice domů bude stát miliony. Město by na ni chtělo využít státní dotace, ale letošní výzvy už jsou uzavřeny. Požádat o dotaci tak bude možné nejdříve příští rok.

Dosud ministerstvo pro místní rozvoj dávalo maximálně 80 % z cílové částky s tím, že maximální částka pro jednoho žadatele je 5 milionů. Podle předběžných odhadů by ale zbourání domů Na Nivách stálo mnohem víc. Další podmínkou dotace je udržitelnost a veřejné využívání plochy. Vedení města ale zatím nemá jasno v tom, co by tam mohlo být.

O dalším vývoji vás budeme informovat.

autor: hau
Spustit audio