V ústeckém muzeu si na exponátech můžete zahrát počítačové hry populární v 80. letech 20. století

27. září 2016

Od obrovských počítačů se skříňovými paměťmi k dnešním notebokům a tabletům uplynuly desítky let. Do počítačové historie můžete nahlédnout na výstavě v muzeu města Ústí nad Labem. Je tam k vidění část sbírky Petra Váradiho z Jičínska.

Většina exponátů z období 70. až 90. let minulého století ještě funguje. Návštěvníci si tam můžou zahrát i hry oblíbené v 80. letech.

„Monitory existovaly, ale byly nesmírně drahé. Většina domácích počítačů byla vyrobena tak, aby se daly zapojit k běžné televizi,“ vysvětlil Petr Váradi a doplnil: „Pak je tady Didaktik M, tam si mohou návštěvníci něco naprogramovat v jazyku Basic. Je tam i příručka, takže pokud to neznají, mohou se to tady naučit.“

Petr Váradi začal počítače sbírat z nostalgie ‒ jsou to kousky, které si v době, kdy to byly nejnovější, nemohl dovolit.

„Tenhle Commodore CPM 30 32 je z roku 1977. To jsem se narodil. Šlo o profesionální počítač, takže se i někdy u nás objevoval na odborných pracovištích, ale jen výjimečně,“ popsal Váradi nejstarší stroj na výstavě.

Nejstarší vystavovaný počítač z roku 1977

Kurátora výstavy Vladimíra Cettla zaujaly technické parametry dnes už skoro pravěkých počítačů.

„To, co jsme rychle zapomněli, jsou technické parametry těchto počítačů. Takže přečíst si, že Didaktik Gama měl 80 kB operační paměť je zajímavé. Mnozí z nás pak ukládali mnoho vě+cí na diskety. Jedna přitom měla 800 kB,“ popisuje Cettl.

Kdo si chce zavzpomínat nebo dětem ukázat předchůdce notebooků a tabletů, může do muzea zajít až do půlky ledna.

autor: hau
Spustit audio