V Chomutově začalo fungovat první Centrum duševního zdraví v Ústeckém kraji

13. říjen 2016

První Centrum duševního zdraví v Ústeckém kraji zahájilo činnost v Chomutově. Lidem s duševními poruchami nabídne poradenskou činnost i začlenění do komunity. Ta pomáhá lidem trpícím například schizofrenií začlenit se do běžného života. Zapsaný ústav Fokus Labe plánuje v dohledné době rozšíření služby i v jiných regionech.

„Když jsem vyšel z blázince, měl jsem trochu štěstí a narazil jsem na Fokus. Tam jsem se začal pomalu zapojovat do různých věcí, některé mě bavily méně, některé více, a pak jsem přišel na to, že mě baví vaření. Tak jsem zkoušel vařit a nějak mě to chytlo...“ vzpomíná Vláďa na to, jak mu začlenění do komunity pomohlo najít způsob, jak se vypořádat se závažnou duševní chorobou, se schizofrenií. Díky komunitě a práci odborného týmu nemusel být už deset let hospitalizován.

První Centrum duševního zdraví otevřené v Chomutově má pomáhat právě lidem jako je Vláďa i jejich rodinným příslušníkům.

„Centrum duševního zdraví je tým odborníků z různých profesí, který pomáhá lidem s duševním onemocněním. Zaměřujeme se na vážná duševní onemocnění typu schizofrenie, schizo-afektivní poruchy. Je to vlastně nová sociálně zdravotní služba, takže v týmu jsou jak sociální pracovníci, sociální terapeuti, ale také zdravotní sestry, psychiatr,“ doplňuje vedoucí zařízení Štěpánka Hejčová.

Center duševního zdraví plánuje Fokus založit v Ústeckém kraji víc

Cílem práce Centra duševního zdraví je předcházet hospitalizacím klientů a pomáhat mladým klientům, kteří mají za sebou první ataky schizofrenie.

Slavnostní otevření prvního Centra duševního zdraví v Ústeckém kraji

Důvody vzniku Centra popisuje ředitelka organizace Fokus Labe Lenka Krbcová Mašinová: „Když je člověk v léčebně a je propuštěný, tak často neexistují komunitní služby, které by ho převzaly a udělaly to přemostění. Lidé, kteří by podpořili toho člověka, že půjde k tomu psychiatrovi ambulantnímu, pomohli mu sehnat bydlení, aby ho zrehabilitovali tak, že časem bude schopný pracovat.“

Vraťme se k Vláďovi, kromě toho, že našel práci, která ho baví a tím i náplň svého života, bude teď v Centru duševního zdraví tzv. peer konzultantem, tedy člověkem, který bude ostatním pomáhat na základě svých vlastních zkušeností.

Co a jak má takový peer konzultant dělat? „Hodně pomáhá lidem, které má vedle sebe a už vidí, kde by bylo dobrý něco zabrat, kde povolit. Je to taková spolupráce s našimi kolegy, kteří mají zkušenost s naší diagnózou,“ vysvětluje Vláďa.

Chomutovské Centrum duševního zdraví je první v Ústeckém kraji. V dohledné době vzniknou další dvě. „Příští rok doufám v Ústí nad Labem, a to třetí by mělo být někde kolem Litoměřicka a Roudnicka,“ plánuje za zapsaný ústav Fokus Labe jeho ředitelka Lenka Krbcová Mašinová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio