Spolek pro Duchcov se snaží o záchranu nádražní budovy – výstava tam přilákala desítky lidí

16. říjen 2016

Chátrající budova Duchcovského nádraží v sobotu (15.10) přilákala desítky lidí. Spolek pro Duchcov se snaží o její záchranu. Uspořádal v těchto prostorech výstavu starých fotografií. Návštěvníky prováděli stylově oblečení průvodci a lidé si mohli koupit speciální jízdenku - to všechno proto, aby nadšenci upozornili na havarijní stav budovy.

Paní Olga Sosová tam prodávala jízdenky jako za starých časů. Podle ní přišly na staré duchcovské nádraží desítky lidí: „Tak sto padesát, spoustu dětí tady bylo. Je škoda, že to dovolí, že to může spadnout.“ Historická nádražní budova přišla před dvěma lety o střechu a od té doby sem zatéká a zdi tak chátrají velmi rychle. To ale není jediná věc, o kterou nádraží přišlo. Letos z něj ministerstvo kultury sejmulo statut kulturní památky a místní nadšenci mají strach, že ho budoucí majitel nechá zbourat.

„Je to v majetku města, to to tenkrát kupovalo za 350 tisíc, včetně pozemku,“ uvedl duchcovský zastupitel Zdeněk Burda ze sdružení Šance pro Duchcov. Město ale nemá na opravu budovy peníze, sdružení by tak chtělo požádat o dotace na zahlazování škod z důlní činnosti. Úpadek nádraží totiž způsobila těžba. Řekla to bývalá starostka Jitka Bártová: „Kvůli těžbě uhlí se ta trať odklonila a to nádraží skončilo.“

Členům spolku i železničářům, kteří zde sloužili, by se ale nelíbilo, kdyby šlo k zemi. „33 let sem tady skákal po těch kolejích,“ řekl pan Josef Roškota. „Oni vždycky přijížděli vlaky a my jako děti jsme pomáhali vykládat, tak jsme za to dostali hlávku zelí nebo melouna!“ vzpomínali pamětníci, kteří mají svoje dětství nerozlučně spjaté s duchcovským nádražím.

Místní lidé teď musí k novému nádraží do dva kilometry vzdálené Lahošti. „Celá ta utnutá trasa byla celostátní trasou ještě dva nebo tři roky nazpět, teď se to změnilo na vlečku,“ dodává Jaroslav Drbohlav - zastupitel města a člen spolku Šance pro Duchcov. K čemu by mohla budova v budoucnu sloužit, kdyby se jí podařilo zachránit, si zatím nikdo neumí představit. Podle statického posudku je ve stavu, kdy jí není nutné zbourat. To se ale může kvůli chybějící střeše rychle změnit.

autor: dap
Spustit audio