Ústečtí zastupitelé schválili dát zoo miliony na úpravu expozice pro tučňáky

20. říjen 2016

Skoro osm a půl milionu korun bude stát úprava bývalého pavilonu lachtanů v ZOO Ústí nad Labem pro tučňáky. Zastupitelé města dali zoologické zahradě většinu peněz, zhruba milion korun má zoo od dárců a sponzorů. Nový druh by návštěvníci mohli vidět od jara příštího roku.

Bývalý lachtaní pavilon je zchátralý, proto je nutné nejvíc poškozené části zbourat, pak budovu zateplit, opravit rozvody a dát nové dlaždice. Oprav se dočkají i venkovní prostory, ve kterých by mělo pro tučňáky vzniknout například hnízdiště, lávka přes bazén, nebo schody do bazénu.

Některé práce zvládnou pracovníci zoo ve spolupráci s najatými firmami, na instalaci chlazení, klimatizace, nebo filtrace budou přizvány specializované firmy.

Původní studie vznikla ještě za bývalého ředitele Jiřího Bálka v roce 2015. Předběžně se náklady odhadovaly do 6 milionů, ale protože je toho opravdu hodně, cena stoupla.

Část nákladů se podařilo získat od dárců. V červenci zoo spustila kampaň, v rámci které drobní dárci mohou přispět například koupí samolepky. Je také možné zaplatit za adopci, zatím fiktivního, tučňáka.

Do zrekonstruovaného areálu by se měli nastěhovat tučňáci brýloví. Tento druh pochází z jižní Afriky, kde žije na území asi 4 států na 25 ostrůvcích.

„Většina těch druhů potřebuje vnitřní expozice a ani ven nechodí, přitom právě vnitřní expozice musí být klimatizovaná, a je tedy velmi nákladná. Proto jsme chtěli nějaký druh tučňáka, který může být venku. Zvolili jsme tučňáky brýlové také proto, že je zatím žádná jiná zoologická v České republice nechová. Jsou zapsáni v Červené knize ohrožených druhů a jejich počty mají stále klesaící tendenci,“ doplňuje mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

První z tučňáků by do ústecké zoo mohli podle ředitele Lubomíra Moudrého dorazit na jaře. Vše bude záležet jak na pracích, tak na výběru chovatelského koordinátora. Pokud vše půjde podle plánu, mohlo by v budoucnosti v areálu žít 10 párů tučňáků.

autor: hau
Spustit audio