Po půlroce se školákům otevřelo planetárium v Mostě. Dospělé přivítá až v prosinci

11. listopad 2016

Planetárium v Mostě dnes (11. 11.) po půl roce opět zahájilo provoz. Prvními návštěvníky byly děti z 3. základní školy v Mostě. Dospělé návštěvníky přivítá planetárium až v průběhu prosince. Půlroční zastavení provozu si vyžádala změna vlastníka kulturního domu, od jara jím je město Most a také oprava elektroinstalace v celém objektu, na jehož střeše planetárium sídlí.

První návštěvníky, děti z 3. ZŠ v Mostě, přivítal Martin Frána z Astronomické společnosti Most. Hned na chodbě kulturního domu, se jim dostalo poučení. !Až si budete sedat, sedejte si prosím do zadních řad. Bude se vám tam lépe sledovat a nemusíte se hádat o místa vepředu.“

Planetárium provozuje nově Městská knihovna v Mostě. Vybral ji mostecký magistrát poté, co město získalo Kulturní dům zpět do svého vlastnictví od společnosti Crestyl, která původně měla kulturní dům zrekonstruovat.

„Zájmem města bylo z toho Repre alespoň planetárium udržet při činnosti, tak knihovna měla nejblíž, tak jsme si o to řekli, a planetárium jsme získali do svého držení,“ vysvětluje ředitel knihovny Tomáš Ondrášek.

Kromě planetária bude v kulturním domě i městská knihovna

V bývalém Repre, dnes kulturním domě města Mostu, funguje planetárium jako jediné z mnoha služeb, na které tu byli Mostečané zvyklí. Za pár let by se sem měla přestěhovat celá městská knihovna. Most musí ale nejprve zadat projekt na přestavbu celého domu a následně provést rekonstrukci.

Učitelka Dita Průšková je za provoz planetária ráda, podle ní je pro školní děti nepostradatelnou alternativou výuky. „Děti se seznámí v jiném prostředí s učební látkou a také proto, že jim to učivo předá taky někdo jiný. Takže pro ty děti je to určitě něco nového.“

V listopadu navštíví planetárium školní děti. Pro veřejnost by se mělo otevřít během prosince. Zatím se připravuje program.

„Počítáme s tím, že v listopadu budou do planetária chodit školy. Programové schéma zatím pevně dáno není,“ dodal ředitel mostecké městské knihovny Tomáš Ondrášek. Prozradil ale, že tradiční nedělní pořady pro malé děti planetárium zřejmě zachová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio