V Ústí nad Labem se konal už 49. ročník soutěže mladých pianistů

13. listopad 2016

Letos si v něm zahrálo celkově 61 dětí, cenu absolutního vítěze si odnesla Sára Smoliarová z Prahy.

Už 49. ročník klavírní soutěže mladých pianistů Virtuosi per musica di pianoforte, který už tradičně hostí město Ústí nad Labem, vyhrála 15 letá pianistka z Prahy, Sára Smoliarová. Letošního ročníku se zúčastnilo více než 60 dětí z celého světa.

Dvoukolová soutěž byla pro všechny mladé pianisty velmi náročná, v prvním kole hráli barokní skladbu v tom druhém pak libovolný kus od romantismu po současnost.

Soutěže se zúčastnilo dohromady 61 talentů z 15 zemí světa, a jak potvrdil porotce, klavírista Martin Kasík, úroveň jejich hry rok od roku stoupá.

„Průměr se velice zvedá. Ale těch dětí, které mají opravdovou jiskru, těch je jenom pár,“ usmívá se Martin Kasík.
Absolutní vítězka tedy porotu zaujala něčím navíc: „Je mimořádně citlivá pianistka, dokáže si vychutnat tóny, je to opravdový umělec, který má představivost a citlivost,“ vysvětluje porotce.

Pro samotnou Sáru Smoliarovou byla absolutní výhra velkým překvapením. „Snažím se tou hudbou předat radost a emoce. Měla sem pár absolutních vítězství už předtím, ale žádný pro mě neznamenal to, co dnes,“ popisuje Sára, proč si vítězství váží.

„Byla tu velká konkurence, je to někdy až matoucí… tolik talentovaných lidí,“ dodává Sára, která chodí na hudební gymnázium a v budoucnu by chtěla muziku studovat na nějaké prestižní škole v zahraničí.

autor: dap
Spustit audio