Nejvíc pervitinu do Německa se vyveze z Ústeckého kraje. Vyrábějí ho hlavně velké varny

30. listopad 2016

V česko-německém pohraničí pomalu nahrazují malé varny pervitinu velké laboratoře. Ty jsou schopné najednou vyrobit i desítky kilogramů drogy. Jen loni zadrželi policisté v Německu 67 kilogramů pervitinu z Česka. Ústecký kraj je potom jedním z regionů, kde se drogy vyrobí nejvíce.

„Ústecký, Karlovarský, Plzeňský a Liberecký, v pořadí podle významnosti, jsou kraje, ve kterých dochází nejčastěji k velkoobjemové produkci pervitinu, který je určen na vývoz do Německa,“ vysvětluje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Podle něj zastínily malé varny velké laboratoře, ve kterých jsou vařiči pervitinu schopni vyrobit na jednu várku i desítky kilogramů drogy.


Pervitin vyrobený ve velkém se na Německu prodává jako krystal. O tento druh drogy ale v Česku tak velký zájem není.

„Pervitin do Německa je určitě trochu speciální. Němci mu říkají krystal proto, že tvoří krásné krystaly. Podle našich informací česká drogová scéna tento pervitin moc nechce, protože má jiné účinky,“ vysvětluje Martin Charvát z ústecké krajské kriminálky.

Společně s Národní protidrogovou centrálou řeší drogovou scénu v Ústeckém kraj a příhraničí se Saskem i krajský toxi tým. Podle kriminalisty Martina Charváta by pomohlo jeho posílení.

„Toxi tým se podílí prakticky na veškerých realizacích, které v rámci drogové problematiky v rámci Ústeckého kraje probíhají. Zatím má toxi tým zhruba 50 lidí, a pokud by měl 200 lidí, tak bude kapacitně naplněn a vytížen.“

Drogová turistika klesá, roste kurýrní přeprava většího množství drogy

Meziročně v příhraničí klesá počet lidí, kteří si z Německa jezdí jako jednotlivci pro drogu do Čech.

„Drogová turistika malinko meziročně klesá, naopak narůstá ta kurýrní přeprava většího množství drogy do vzdálenějších míst v Německu,“ říká ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Ten očekává, že letos zadrží v celém Česku až 90 kilogramů pervitinu. Loni přitom kriminalisté zadrželi v součtu rekordní množství drogy.

„Na území České republiky jsme loni odhalili 263 laboratoří na výrobu pervitinu a zadrželi okolo 107 kilogramů drogy,“ vysvětluje Jakub Frydrych s tím, že podle odhadů se v celém Česku ročně vyrobí 7-15 tun pervitinu.

autor: bach
Spustit audio