Ústecké muzeum vydalo knihu o malíři Doerellovi

23. prosinec 2016

Muzeum města Ústí nad Labem vydalo knihu o malíři Ernstu Gustavu Doerellovi. Ve druhé polovině 19. století maloval krajinu Ústeckého kraje, kam začínaly pronikat průmyslové továrny. Poslední publikace o Doerellovi vyšla v roce 1986. Nová kniha přináší řadu dalších informací i děl.

180stránková publikace obsahuje zhruba 300 ilustrací nebo vyobrazení Doerellových děl. Ilustrace doprovází text o malířově životě, reflexi jeho díla a uměleckém zhodnocení tvorby od archiváře Vladimíra Kaisera, historika Václava Houfka a uměnovědce Martina Koláře.

Kniha představuje například i řadu kresebných studií ke známým dílům, včetně vybraných ukázek z akvizice cca 200 dosud nikdy nepublikovaných kreseb, které vypátrali ústečtí muzejníci před třemi lety ve Vídni.

Svojí sekci mají i ztracená díla, která se dochovala jen v kopiích či na dobových fotografiích. Pozornost pak věnují autoři Doerellovým kopistům, více či méně zručným. Tento malíř byl v regionálních měřítcích totiž vůbec nejnapodobovanějším ‒ nejstarší známá kopie Doerellova obrazu vznikla prokazatelně krátce po jeho smrti v roce 1878.

Knihu vydalo město Ústí nad Labem ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem a stojí 180 Kč, je možné ji objednat nebo zakoupit v Muzeu města Ústí nad Labem, v Archivu města Ústí nad Labem a v Informačním centru města Ústí nad Labem.

autor: hau
Spustit audio