Auta, která stojí dlouho v ulicích bez SPZ, nechávají v Kadani odtáhnout a sešrovat

7. leden 2017

Strážníci v Kadani na Chomutovsku nechávají sešrotovat autovraky, které stojí v ulicích. Aktuálně hledá městská policie majitele tří aut bez státní poznávací značky, která jsou na jednom místě několik týdnů. Strážníci na auto nejdřív jen nalepí výzvu, aby majitel vůz odstranil anebo si opatřil SPZ. Pokud nereaguje, nechá radnice auto odtáhnout a zlikvidovat.

„Auto zaevidujeme, musí zůstat na místě dva měsíce, po uplynutí doby, pokud nenajdeme majitele vozidla, tak provedeme odtah. Zároveň běží úřední lhůta, kdy je toto vozidlo vyvěšeno na úřední desce,“ vysvětluje postup strážníků ředitel městské policie v Kadani Jindřich Drozd.

Popisuje také, co se s vozidlem děje dál: „Pokud se do dvou měsíců neozve majitel, zjistí se následně pomocí VIN kódu a veškeré náklady jdou pak za ním. Pokud se nezjistí majitel nebo provozovatel vozidla, náklady jdou za městem a dochází k sešrotování vozidla.“

V Kadani se to týká zhruba čtvrtiny vozidel, která městská policie označí výzvou pro majitele autovraku. „Za loňský rok jsme měli zhruba 22 výzev, z toho 5 vozidel jsme odtáhli na technické služby, kde pak následně dojde k sešrotování vozidla,“ doplňuje Drozd.

Sešrotování ale radnice neplatí, většina výkupen autovraků vozidla zlikviduje zdarma a ještě městu poskytne doklad o ekologické likvidaci.

Radnice platí pouze odtah vozidla. Cena za něj se pohybuje od jednoho do dvou tisíc korun. Jsou ale případy, kdy vozidla bez státní poznávací značky stojí několik týdnů na parkovištích například proto, že se stanou součástí pozůstalosti, popřípadě z nich majitel sundá značky, protože už vozidlo nechce dál využívat.

Řidičům, kteří nevědí, co s autem dál, nabízí městská policie v Mostě pomoc

Jde hlavně o seniory, kteří už nechtějí řídit, ale nevědí, jak s vozidlem dál naložit. V Mostě proto městská policie nabízí v takových případech pomoc.

„Majitelé vozidla přijdou na parkoviště, kde sepíší potřebné dokumenty o likvidaci vozidla. Ta administrativa trvá zhruba týden a následně vozidlo odevzdají a městská policie už se postará o to potřebné a ostatní,“ dodává mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová:

Za loňský rok nechal Most sešrotovat celkem 7 autovraků, u kterých se nepodařilo najít jejich majitele.

autor: Jan Beneš
Spustit audio