Litoměřické muzeum bude muzeem třetího tisíciletí. Uskutečnění plánů závisí na dotaci

14. leden 2017

Sbírky, které jsou nyní tabu, by mohli za pár let vidět návštěvníci Oblastního muzea v Litoměřicích. Plánuje se totiž kompletní oprava zastaralé budovy.

„Pro muzeum je to předěl, který mu umožní fungovat jako muzeum třetího tisíciletí,“ konstatuje ředitel Oblastního muzea Litoměřice Petr Wiesner. Současná expozice je stará už třicet let a oprava muzea nabídne mnoho nových možností včetně zapůjčení zajímavých výstavních kousků, a to díky klimatizaci.


Pro muzeum je to předěl, který mu umožní fungovat jako muzeum třetího tisíciletí. Petr Wiesner

Muzeum se se zrušením okresů v roce 2002 stalo příspěvkovou organizací Ústeckého kraje a přejmenovalo se z Okresního vlastivědného muzea na Oblastní muzeum. Kraj, který bude financovat novou expozici, spolupracuje s litoměřickou radnicí. Ta řeší opravu budovy muzea, která je jeho součástí. Oprava je podmíněná získáním dotace z Evropské unie.

Rozhodne se na podzim

„Prvotním impulsem bylo vyhlášení výzvy ROPu Revitalizace vybraných památek II,“ říká vedoucí odboru památkové péče Městského úřadu v Litoměřicích Andrea Křížová. Podle ní radnice připravuje žádost o dotaci, která by mohla pokrýt až devadesát procent nákladů. Předpokládají se kolem 20 až 25 milionů korun.

Přesný plán opravy je také v přípravě. Stavební práce by mohly skončit v roce 2018 nebo na přelomu let 2018 a 2019. Mimo jiné zahrnou kompletní rekonstrukci střechy, restaurátorské práce na objektu s historickými prvky. Jsou památkově chráněné. „Záměrem projektu je rozšířit zázemí pro muzeum i pro návštěvníka, jako jsou recepce, šatna a nové sociální zařízení,“ vyjmenovává Andrea Křížová.

Radnice musí odeslat žádost do konce března, na podzim bude znát výsledek. Pokud neuspěje, požádá o dotaci znovu.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio