Ústecký kraj žádá zrušení bezproblémového integračního azylového střediska, fungujícího už 22 let

16. leden 2017

Integrační azylové středisko v Předlicích v Ústí nad Labem funguje od roku 1994. Za tu dobu jím úspěšně prošlo asi 200 lidí. Město zařízení hodnotí jako bezproblémové. Vedení kraje ho teď chce ale zrušit. Politici se bojí, že azylanti mohou představovat bezpečnostní riziko. Navíc by prý mohli do města přilákat extrémisty.

„Jsou zde ubytovány rodiny a jen tři jednotlivci, z toho dvě ženy. Jsou z Kuby, Íráku, ze Somálska, ze Sýrie.“ To je dohromady 20 lidí, říká mluvčí Správy uprchlických zařízení Kiril Christov.

Jsou to cizinci, kterým Česká republika udělila mezinárodní ochranu a kteří se snaží osamostatnit.

„Integrační azylové středisko je v podstatě asistované bydlení. Celkem má 44 lůžek, klienti zde bydlí v několika bytech a funguje zde sociální pracovník. Kromě výuky češtiny, která je pro klienty centra povinná, je jejich hlavním úkolem najít si samostatné bydlení. Doba pobytu zde je omezená na 18 měsíců, nicméně průměrně zde zůstávají 8 měsíců,“ popisuje Christov.

Středisko funguje bez problémů od roku 1994. Kraj o něm donedávna nevěděl

Středisko je v domě pronajatém od města ‒ jeho fungování hodnotí magistrát podle mluvčí Romany Macové jako bezproblémový. Kraj o zařízení nevěděl ‒ podle náměstka hejtmana Martina Kliky z ČSSD nebyl důvod.

„Vůbec to nebylo propojeno s krajem, nepotřebovali naši spolupráci. Tak, jak jsme se vyslovili k pobytovému zařízení Drahonice a řekli jsme, že to nechceme v kraji, tak to samé říkáme k tomuto zařízení. Vidím v tom určité bezpečnostní riziko,“ konstatuje Klika.

Odborníci v azylantech problém nevidí

Kiril Christov ze Správy uprchlických zařízení ujišťuje, že azylanti v Předlicích nebezpečí nepředstavují.

„Tito lidé pobývají v České republice už mnoho let. Už od začátku jsou ztotožněni. Už v přijímacích střediscích, kde žádali o ochranu, byli policií ověřováni, byla potvrzována jejich totožnost. Skutečně není se čeho obávat,“ uklidňuje Christov.

Bezpečnostní riziko v azylantech nevidí ani Jan Kubíček, vedoucí ústecké poradny pro integraci, která se střediskem spolupracuje.

„Znám ho už přes 20 let, a když se kouknu zpětně, jací lidé jím prošli, a co teď dělají, tak věřím tomu, že jsou dobře prověření. Že by tu byli teroristé nebo lidé, kteří sem přišli z ekonomických důvodů? To ne ‒ České republika má hodně tvrdé podmínky,“ vysvětluje Kubíček.

Vedení kraje i přesto zařízení v Ústí nechce. Říká ‒ máme dost jiných sociálních problémů a azylové středisko může přilákat extrémisty.

„Nemáme zájem sem díky těmto zařízením přivést lidi, kteří jsou schopni a ochotni vyvolávat různé vášně. Snažíme se řešit vlastní problémy, a já věřím, že bude činnost tohoto zařízení postupně utlumena,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM, s čím se obrátí na premiéra a ministra vnitra.

autor: hau
Spustit audio