Na výstavě „Cizí dům“ se dozvíte i jméno architekta budovy ústeckého muzea

24. leden 2017

Kdo je architektem budovy muzea v Ústí nad Labem? To je otázka, na kterou ještě donedávna historici neznali odpověď. Ale ztracené jméno architekta se jim podařilo objevit a představují ho na nové výstavě v muzeu.

Muzeum v Ústí nad Labem už není cizí dům. Jeho tajemství odhaluje nová výstava s názvem „Cizí dům“, kterou otevřelo. Historikům se totiž podařilo rozluštit záhadu autorství budovy v centru města.

„Výstava je o architektuře 2. poloviny 19. století, kdy si jak Češi, tak Němci ujasňovali, jak vypadá česká a německá architektura,“ popisuje autorka výstavy Věra Vostřelová.

Na výstavě mohou lidí vidět spoustu architektonických plánů, obrazů a fotografií budov, které si Němci i Češi stavěli.

Výstava Cizí dům v ústeckém muzeu

„Najdeme tu spoustu německých budov, které navrhovali Češi a také české budovy, navrhované Němci. V 50. a 60. letech 19. století totiž ještě spousta lidí nevěděla, ke kterému národu se přihlásit,“ vysvětluje Vostřelová.

Při přípravě výstavy se právě jí podařilo vypátrat, kdo byl autorem budovy ústeckého muzea. Ten byl totiž dosud neznámý. „Byl to architekt August Krumholz, který tehdy působil ve Vídni,“ prozrazuje Vostřelová.

Naprostou většina materiálů vystavuje muzeum poprvé. „Museli jsme jich před výstavou hodně zrestaurovat. Zdůrazňuji, že vystavujeme originály, které, věřím, že potěší oko návštěvníka, protože ty nákresy se dřív dělaly ručně. Často jsou to díla kolorovaná, a jde vlastně o výtvarné umění,“ zve na výstavu její kurátor Martin Krsek. Vidět ji můžete až do 16. dubna 2017.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio