Lidé z Ústeckého kraje můžou žádat až o 200 000 korun na rozjezd podnikání

9. únor 2017

Ode dneška (9. 2.) můžou začínající podnikatelé z Ústeckého kraje žádat o peníze na rozjezd své živnosti. Příspěvek poskytuje Ústecký kraj, od kterého můžou zájemci získat 50 až 200 tisíc korun.

Žadatelé si letos mezi sebe rozdělí celkem 8 milionů korun. Loni kraj nabízel začínajícím živnostníkům dotace poprvé. Využil toho i 19letý kominík Kamil Lehký z Hrobčic na Teplicku.

Byl jedním ze 27 podnikatelů, kteří získali od Ústeckého kraje dotaci na rozjezd svojí živnosti. Peníze z dotace použil na nákup vybavení pro kominíka.

„Dostal jsem přesně 78 tisíc. Dotaci jsem využil hlavně na profesionální kameru, která stojí zhruba 65 tisíc. Zbytek peněz jsem použil na nákup elektronářadí,“ popisuje Lehký, kterému se, možná i díky dotaci, podnikání rozjet podařilo.


Loni rozdělil Ústecký kraj mezi začínající podnikatele 4 miliony korun. Letos je to dvojnásobek.

„Loni jsme podpořili 27 subjektů. A právě proto, že zájem výrazně převyšoval částku, kterou jsme na dotace měli, jsme ji pro letošek zdvojnásobili,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

Začínající podnikatelé můžou o dotace žádat od 9. února. Už několik let poskytuje dotace pro lidi, kteří se rozhodnout podnikat také úřad práce. Od úřadu práce můžou dostat až 80 tisíc korun.

autor: bach
Spustit audio