Íránská umělkyně vystavuje scénické fotografie a koláže v Domě umění Ústí nad Labem

24. únor 2017

V roce 2009 emigrovala Maryam Mohammedi z rodného Teheránu do rakouského Grazu. V současné době studuje doktorandský obor „Vizuální komunikace“ na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. V tamním Domě umění uspořádala výstavu „V mých očích“.

Redaktorku Gabrielu Hauptvogelovou zaujala série fotografických autoportrétů íránské umělkyně, na kterých se její tvář mění – přibývá ozdob, mění se barva očí i kůže. Maryam Mohammedi jí vysvětlila okolnosti vzniku této série.

„Když jsem přijela do Grazu, všimla jsem si, že mě lidé vnímají jinak. Mám tmavé vlasy, jinou barvu kůže… Zároveň ani já jsem se necítila dobře, a bylo to na mně vidět. Snažila jsem se tyhle pocity zachytit a také jsem chtěla zachytit změnu, jak jsem se na nové prostředí a lidi snažila adaptovat. Přes veškerou snahu zapadnout a nevymykat se vzhledem, názory nebo kulturou mě lidé stále vnímají jako migrantku,“ popisuje Maryam Mohammedi.

Výstava děl Maryam Mohammedi v ústeckém Domě umění

Myšlenka na vznik právě této série autoportrétů se formovala několik měsíců, než Maryam Mohammedi přišla na to, jak ztvárnit své pocity z emigrace a soužití s novým prostředím.

Íránská umělkyně se věnuje hlavně dokumentární a inscenované fotografii. Zaměřuje se hlavně na to, jak společenské a politické poměry ovlivňují život ženy a určují její identitu. Na výstavě Maryam Mohammedi je k vidění ještě další cyklus s názvem „Talisman“.

„Vychází z východní kultury, z víry v talismany. Ona ty talismany, na kterých je třeba, když chce někdo lásku, vyobrazen muž a žena, jak se drží za ruce, přefotila formou inscenované fotografie. I ten člověk, který je z toho středoevropského prostředí, pozná, co ten obraz znamená…“ vysvětlila kurátorka Adéla Machová.

Tyto talismany – měděné destičky – si návštěvníci výstavy můžou i prohlédnout a osahat.

autor: hau
Spustit audio