Odboráři z Ústeckého kraje se chtějí připojit k celostátní stávce řidičů autobusů

15. březen 2017

Celostátní dopravní odbory vyzvaly ke stávce kvůli platům řidičů autobusů. Podle nich nedostali řidiči tolik peněz, kolik jim loni slíbila vláda. Minulý týden měli řidiči stávkovat v Ústeckém kraji. Od stávky ale nakonec odboráři upustili s tím, že počkají, jak dopadnou celostátní jednání. Stávkovat jsou připraveni i teď.

Odboráři odvolali stávku plánovanou v Ústeckém kraji na minulou středu právě z toho důvodu, že chtěli počkat, jak dopadnou jednání o celostátní stávce.

Odborář Josef Linhart z teplické Arrivy dnes (15. 3.) uvedl, že se k případné republikové stávce připojí. V takovém případě by nejela krajská doprava kolem Teplic, ani MHD přímo v Teplicích. „Tak, jak bylo plánováno 8. března, by nevyjeli všichni, včetně MHD – autobusy, trolejbusy... Je nás zhruba 170 až 200 řidičů,“ upřesnil Linhart.

Podobně se vyjádřil také odborář Jiří Kuchynka ze společnosti BusLine. Někteří řidiči této firmy označili minulý týden odvolanou stávku za podraz a podle Kuchynky se teď ukáže, že odboráři stávkovat chtěli.

„Řidiči BusLine se vyjadřovali, že odvolaná stávka je podraz. Takže jsem rád, že teď budeme mít příležitost ukázat, že jsme stávkovat chtěli,“ vysvětluje odborář Jiří Kuchynka s tím, že do stávky by se zapojili jak řidiči BusLine z Ústeckého, tak i Libereckého kraje.

Stávku odboráři vyhlásí s třídenním předstihem. Přesný termín zatím jasný není

Jak by měla celostátní stávka řidičů autobusů vypadat, to zatím není jasné. Předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík po dnešním jednání celostátních odborů řekl, že stávku ohlásí s třídenním předstihem. O konkrétním datu se zřejmě rozhodne příští týden.

Po jednání předsednictva Pomajbík také uvedl, že se nepodařilo navýšit platy řidičů autobusů tak, jak jim loni slíbila vláda. Podle odborářů například Ústecký kraj nechce situaci s platy řidičů řešit. Ten naopak argumentuje tím, že nabízí dopravcům na nárůst platů řidičů celkem víc než 85 milionů korun. Víc prý na základě současných smluv nabídnout nemůže.

Náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM pak v souvislosti s hrozbou stávky kvůli platům uvedl, že by nejraději vytvořil krajského dopravce, aby v budoucnu problémům předešel.

autor: bach
Spustit audio