Na Švestkové dráze se opět jezdí, je celá v novém

2. duben 2017

Oblíbená Švestková dráha byla kvůli svému špatnému stavu téměř na zavření. To se ale změnilo a od víkendu opět vozí turisty Českým středohořím. První vlak vyjel v sobotu ráno z Lovosic do Mostu. To ale není jediná novinka.

„Ta trať byla hrozná, ale teď je v takovém krásném stavu a ještě se bude vylepšovat,“ pochvalovat si strojvedoucí výrazně modrožlutého vlaku Vladimir Vadický.

Zasloužila se o to firma AŽD Praha, která si trať pořídila, aby ji využila pro zkoušky svého nového zařízení. Firma totiž vyrábí zabezpečovací a sdělovací zařízení pro železnici, dálkové řízení a neměla žádnou trať. Zároveň ale nechtěla Švestkovou dráhu vzít fanouškům a turistům. „Budou tam nové přejezdové zabezpečovací zařízení ovládané rádiem, satelitní technologie," prozradil ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle. „Bude to všechno skutečně hi-tech, takže paradoxně z trati na zavření se stává jedna z nejmodernějších v Česku.“

První  cestující na Švestkové dráze

Z vývojové firmy se tak o víkendu stal i dopravce. „Měli jsme obrovskou trému a přípravy byly velké,“ přiznal Zdeněk Chrdle.

První jízdu přes České středohoří z Lovosic do Mostu si nenechala ujít zhruba třicítka cestujících - rodiny s dětmi i nadšenci pro železnici. Další vlaky pojedou příští a každý další víkend až do října.

Modrožlutá lokomotiva na Švestkové dráze - lovosické nádraží
autor: Lucie Valášková
Spustit audio