Školy ve Šluknovském výběžku bojují o existenci. Nabízejí proto žákům různé výhody

13. duben 2017

Školy ve Šluknovském výběžku bojují o žáky. Třeba v Krásné Lípě nabízí na základní škole výuku alternativními metodami. Střední škola ve Varnsdorfu pro změnu vsadila na sociální sítě. V Chřibské zase chtějí zavést školní autobus, aby mohli svážet děti z okolních obcí. A už v minulosti tam založili třídu pro žáky se vzdělávacími obtížemi.

„Docházelo tady k velkému úbytku dětí. Proto jsme začali přemýšlet, co s tím. Školský zákon nám dal možnost vytvářet školní skupiny, které jsou zaměřené na péči o děti se vzdělávacími obtížemi. V současné době máme ve speciální třídě 11 dětí. Některé děti, také s handicapem, jsou integrované do běžných tříd,“ představuje svůj recept na udržení si žáků ředitel základní školy v Chřibské na Děčínsku Petr Hloušek.

Kromě velmi nadaných dětí chodí do chřibské školy také děti s nějakým handicapem.

Vozím sem syna už 9 rokem. Syn navštěvuje speciální třídu, protože mu byl diagnostikován dětský autismus. Se školou jsem velmi spokojená, a i syn je spokojený,“ pochvaluje si Lenka Nejedlá z Dolního Podluží.

Mít školu v obci je záležitost prestiže i peněz

Podpořit chřibskou školu chce také obec. Ta uvažuje o zřízení školního autobusu, který by svážel děti z okolních obcí.

Děti by sice domů přijely o hodinku později, byl by ale určený pedagog, který by na ně dohlížel a dal by jim zpracovat domácí úkoly. Takže, když by děti přišly domů, už by domácí úkoly měly,“ vysvětluje nezávislý starosta Jan Machač a dodává: „Budeme mít asi problém, abychom se do 300 tisíc za rok za dopravu pro děti vešli. Pořád si ale myslím, že je to lepší, než omezovat školu nebo ji rušit. Takže za tuhle cenu budeme radši dělat všechno pro to, abychom sem ty děti dostali.“

Mít školu v obci je záležitostí nejen prestiže, ale i peněz. Za jednoho školáka na základní škole dostane zřizovatel skoro 58 tisíc korun. Udržet si školu tak chce i Krásná Lípa na Děčínsku. Ta vsadila na alternativní styl výuky.

„Doufám, že opět uspějeme díky zájmu o tu alternativní třídu a inovativní způsob výuky,“ říká nezávislý starosta Jan Kolář a pokračuje: „Ta čísla z matriky úplně veselá nejsou ­ letos by to mělo být 37 dětí, od roku 2014 z 52 dvou dětí se v roce 2020 dostaneme na 26 dětí, to už je hodně nepříjemné.“

Krásná Lípa bojuje nejen nabídkou alternativního způsobu výuky, ale třeba i tím, že nabízí zadarmo stavební parcely zájemcům, kteří chtějí ve městě postavit dům.

Vyšší odborná škola ve Varnsdorfu se pak chce svým žákům přiblížit přes sociální sítě, kde láká budoucí studenty.

autor: dap
Spustit audio