26 dětí promovalo na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně

12. květen 2017

26 dětí si užilo 11. května odpoledne slavnostní okamžik – promoci na univerzitě v Ústí nad Labem. Patří mezi 450 absolventů Teen Age University. Akademici pro žáky základních škol ve věku od 7 do 12 let připravují speciální kurzy. Chtějí je tak přilákat k dalšímu vzdělávání nebo zájmu o některý z oborů.

Prorektorka pro studium Alena Chvátalová ve svém projevu zmínila kurzy, které mají děti, čerství absolventi Teen Age University z celého Ústeckého kraje, za sebou. Následoval promoční slib, kde se všichni mimo jiné zavázali, že i nadále budou zvídaví.

Mezi promujícími byly i desetileté dívky Beata a Rebeka. „Bavil mě Pavoučí svět. Prohlíželi jsme si různé pavouky, dozvěděli jsme se, kde žijí a jací jsou jedovatí,“ říká Rebeka a Beata ji doplňuje: „Mě zase bavil ten komiks. Kreslili jsme obrázky a doplňovali je texty. Byl o sněhulácích, jak jdou na koupaliště, a tam se roztečou.“

Obě se přitom shodují, že až budou dospělé, rozhodně budou chtít jít studovat vysokou školu.

Absolventi Tenn Age University promovali v aule Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Prorektorka Alena Chvátalová vysvětlila, proč univerzita kurzy pro žáky základních škol vlastně pořádá.

„Jsme univerzita, která má z veřejných prostředků nakoupené přístroje a vybudované zázemí. To je něco, co si běžná základní škola nemůže dovolit. A v době, kdy to neslouží studentům ani akademickým pracovníkům, tak to může sloužit dobré věci. Naštěstí tu máme zaměstnance, kteří dokáží děti nadchnout a vzbudit v nich zájem o studium,“ shrnula Chvátalová.

autor: hau
Spustit audio