Jediné výzkumné centrum geotermální energie v Česku vzniká v Litoměřicích

14. červen 2017

Litoměřice budou mít první výzkumné centrum geotermální energie v Česku. Cílem vědců je zapojit se do evropské sítě pracovišť, které zkoumají využívání energie ze zemského jádra.

Budova, která poskytne zázemí pro vědce a další odborníky bude stát zhruba 50 milionů korun a začne růst na podzim. Přesný termín záleží na tom, jak dopadne výběrové řízení, které určí firmu, která centrum postaví. Podle předběžného plánu by ale centrum mělo stát do konce roku 2018 a od roku 2019 by se v něm už mělo pracovat.

Cílem projektu je mít vědecký prostor na zkoumání možnosti využívání energie ze zemského jádra. K tomu bude využíván vrt v areálu kasáren, dosahující do hloubky dvou kilometrů.

Vědci budou prověřovat podmínky pro záměr vybudování dalších dvou vrtů v hloubce až pěti kilometrů, které by pak měly ohřívat vodu nebo dodávat teplo pro město.

Geotermální energii využívají s úspěchem například na Islandu

Systém popisuje Tomáš Fischer ředitel výzkumného centra, profesor z Univerzity Karlovy: „Jak víme, tak z nitra Země stoupá teplo, které se dá využívat jak v mělké formě, pomocí tepelných čerpadel, tak z hloubek v prvních kilometrech, kde už máme vodu, ze které už nemusíme teplo čerpat, ale můžeme ji použít na vytápění, případně na výrobu energie. Jde o teploty 100 ˚C a více.“

Na budování dalších vrtů je ale potřeba zhruba 900 milionů korun. Jestli stát záměr podpoří, bude jasné do konce letošního roku.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio