Ředitelem zoo v Ústí nad Labem se stal Roman Končel

22. červen 2017

Od 1. července bude ředitelem zoo v Ústí nad Labem Roman Končel. Dosud v zahradě působil jako vedoucí provozního útvaru. Po odchodu Lubomíra Moudrého z funkce koncem února byl Končel pověřen vedením zahrady. Ředitelem Romana Končela dnes (22. 6.) jmenovali radní na mimořádném jednání.

Prioritou nového ředitele bude podle náměstka primátorky Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů dostavba pavilonu tučňáků a tapírů. V tiskové zprávě Madar dále uvedl, že Končel do šesti měsíců vypracuje generel zahrady a zajistí personální audit. Generel je dokument dlouhodobého vývoje zoo.

Bývalý ředitel Lubomír Moudrý Českému rozhlasu řekl, že generel se třemi variantami rozvoje je téměř hotový. Při jeho odchodu zbývaly podle něj doplnit některé formality a ještě nebyla studie možností parkování. „V rámci svého odchodu z funkce jsem ho předal tehdejšímu pověřenému řediteli (Romanu Končelovi, pozn. red.). Nechával jsem to i vedení města, tam jsem nechával kopii,“ uvedl Moudrý.

Tuto informaci není možné ověřit. Primátorka Věra Nechybová, její náměstek Jiří Madar, mluvčí města Romana Macová ani jmenovaný ředitel Zoo Roman Končel od rána nereagují na telefonáty ani SMS zprávy.

Hádky o dozorčí radu zoo

Roman Končel se funkce ujme od 1. července. Radní předpokládali, že nového ředitele jmenují příští středu (28. 6.) na řádném jednání. „Poté, co jsme si na zastupitelstvu vyslechli nové informace, považuji za důležité bezodkladně jmenovat ředitele zoo, který vzešel z výsledku výběrového řízení,“ vysvětlila mimořádnou schůzi nezávislá primátorka Věra Nechybová za Ústecké fórum občanů.

Člen dozorčí rady Zoo Bořek Voráč na středečním (21. 6.) jednání zastupitelstva kritizoval podporu zahrady ochranářským projektům na Filipínách a v Indonésii. Podle něj jedna z přírodovědkyň chtěla proplatit cestovní náklady a hotel v Singapuru i pro svou rodinu:

„Dozorčí rada se tímto koncem minulého roku začala zabývat. A zjistila, pokud to zkrátíme, že je to turistická kancelář,“ řekl Voráč na jednání zastupitelstva. Dále mluvil o některých údajně zmanipulovaných zakázkách.

Čtěte také

„Chci výpisy z jednání dozorčí rady, protože to, co jen tak zazní, je sice hezké, ale pokud to není písemně…“ reagovala na Voráčova slova primátorka Nechybová. Bude požadovat i dodání ročních zpráv dozorčí rady o fungování zoo.

Další člen dozorčí rady Tomáš Kraus vystoupení Bořka Voráče označil za skandální a dnes na svou funkci rezignoval. V dopise primátorce k odstoupení napsal: „Ohledně včerejších výroků Ing. Voráče na adresu zoo, zaměstnanců zoo a dění v zoo se tímto od drtivé většiny z nich distancuji a současně Vás upozorňuji, že se jimi dozorčí rada zoo nikdy nezabývala.“

Svou rezignaci dnes Českému rozhlasu potvrdil Bořek Voráč. „Tam se řeší úplně jiné zájmy a ne zoologická zahrada. Řekl jsem to panu řediteli a pak ji (rezignaci, pozn. red.) pošlu písemně,“ vysvětlil Voráč.

Podle něj dnes primátorce své odstoupení poslal také předseda dozorčí rady Václav Poživil. Ten ale nezvedá telefon a na SMS nereaguje. Voráč, Kraus i Poživil v minulosti ústeckou zoo řídili.

Už loni z původně pětičlenné dozorčí rady odešli zastupitelé hnutí Vaše Ústí Martin Mata a Yveta Tomková. Například Mata svůj krok zdůvodnil Voráčovým nepřípustným zasahováním do řízení Zoo. Kvůli problémům v dozorčí radě Zoo navrhoval Radim Bzura z TOP09 její zrušení. Zastupitelé to ale neschválili.

Pro vedení města byl názor zájemců na post ředitele o fungování dozorčí rady důležitý. „Jeden z kandidátů nechtěl dozorčí radu. Čtyři ji chtěli, ale bez ředitelů,“ řekl na včerejším jednání zastupitelstva náměstek primátorky Jiří Madar. Podle něj Roman Končel doporučí radním nové složení dozorčí rady.

autor: hau
Spustit audio