Kontroly obyvatel v problematických oblastech Mostu se po bytech přesunou do ulic a parků

26. červen 2017

V Mostě skončila druhá etapa kontrol obyvatel bytů v problematických částech města. Vyráželi na ně úředníci sociálního odboru magistrátu spolu s kolegy z úřadu práce, strážníky a zástupci bytových družstev. Při kontrolách zjišťovali, kdo bydlí v jednotlivých bytech a jestli nedochází k zneužívání sociálních dávek. V létě chce město v kontrolách pokračovat v parcích a na ulicích.

„Jsme na konci mapování „stovek“ – byli jsme v blocích 525, 518, v ulici M. G. Dobnera, takže to máme prošlé,“ konstatuje ředitel městské policie Most Jaroslav Hrvol.

Podle něj rozsáhlé kontroly v bytech a v domech, kde si lidé nejčastěji stěžují na hluk a nepořádek, plní svůj účel: „Od občanů z těch bloků i od předsedů samospráv víme, že to vnímají kladně. Ty větší úspěchy jsou, že se nám pár rodin podařilo „odehnat“ – úřad lidí jim zkrátil dávky, plno lidí jsme tím i obtěžovali, takže se pár těch problémových rodin odstěhovalo.“

Neziskové organizace, které se zabývají prací se sociálně znevýhodněnými, aktivitu města vítají, kontroly jim mohou pomoci analyzovat situaci.

„Vnímám to pozitivně, protože se podaří zmapovat ten problém vyloučených lokalit. Tím, že se sejde víc odborníků na jednom místě, mohou si předat různé informace, které jsou potřeba k řešení dané situace. Druhou stránkou je, jestli mají ty páky na to tu situaci změnit,“ vysvětluje Jana Baborová ze Střediska sociální pomoci při Diakonii Českobratrské církve evangelické v Mostě.

Kontroly obyvatel nejsou všelék, ale pomáhají

To, že kontroly obyvatel problémových částí města nejsou všelék, říká i ředitel mosteckých strážníků Jaroslav Hrvol: „Zcela na rovinu říkám, že to není samospása – to mapování probíhá, ale určitě nezabrání tomu, co se tady děje.“

Jedním dechem ale dodává, že odliv problémových rodin je dílčím úspěchem. Už proto budou strážníci v kontrolách pokračovat.

Primátor Most za hnutí Severočeši Most Jan Paparega vidí v kontrolách přínos hlavně ve sběru dat využitelných v další práci: „Vznikne docela slušný podklad pro analýzu, která by se mohla vyhodnotit. V rámci toho se také budeme bavit o nějakých teoretických opatřeních.“

Během letních měsíců se úředníci i strážníci zaměří na kontroly mimo byty a domy. „Přes léto je víc problémů venku, proto veškeré síly strážníků, úřadu práce i odboru sociálních věcí budou působit venku – ať už to budou kontroly, sociální průzkumy, a tak dále,“ doplňuje ředitel městské policie v Mostě Jaroslav Hrvol.

Na základě kontrol uskutečněných od počátku roku Úřad práce v několika případech krátil sociální dávky. Přesná data ale zatím úřad zveřejnit nechce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio