Děčín omezí ve vybraných lokalitách výplatu dávek na bydlení

29. červen 2017

Město Děčín plánuje ve vybraných místech částečně omezit výplatu dávek na bydlení. Od července to městům a obcím umožňuje novela zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Podle mluvčí města Martéty Lakomé si magistrát od tohoto kroku slibuje zapojení majitelů nemovitostí do řešení problémů a zlepšení životních podmínek.

Vedení města vytipovalo několik nemovitostí, kterých se omezení bude týkat v první etapě. Jde o problémový dům v Zelené ulici na Starém Městě a jeden dům v Krátké ulici.

„Evidujeme celou řadu přestupků a výjezdů k nahlášeným problémům. Častým nešvarem jsou množící se skládky, které mají na svědomí nájemníci, kteří se přistěhují jen na krátkou dobu a problém s domovním odpadem řeší tak, že jej prostě vyhodí nenápadně na ulici nebo odloží ke kontejnerům,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák a pokračuje: „Často vznikají problémy i tím, že se (nájemníci) absolutně nestarají o své početné potomky.“

Novela umožňuje obcím vymezit určitou lokalitu nebo třeba dům, kde je například více přestupků proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo majetku, případně, kde je ohrožována výchova dětí. Pověřený obecní úřad pak může vydat tzv. opatření obecné povahy, které výplatu jednoho typu sociální dávky v dané lokalitě omezí, a to do doby, než se zlepší situace.

„Je to po dlouhé době první zákonná možnost, kterou mohou města využít a tlačit na majitele problémových nemovitostí, jejichž nájemníci mnohdy znepříjemňují život svému okolí, aby se do řešení situace intenzivněji zapojili. V současné době majitelé pouze vybírají přemrštěné nájemné a o to, že v okolí těchto domů se množí problémy, se ani v nejmenším nezajímají. Města mají prakticky nulové možnosti, jak zakročit,“ shrnuje děčínská primátorka Marie Blažková.

zdroj: ČTK
Spustit audio