Hrad Rýzmburk u Oseka pomáhají opravovat dobrovolníci ze všech koutů Evropy

14. srpen 2017

Dobrovolníci z několika evropských zemí pomáhají poblíž Oseka na Teplicku s obnovou hradu Rýzmburk. Jde o druhý ročník mezinárodního pracovního kempu. Devítka mladých lidí se tak přidala k řadě dobrovolníků, kteří se snaží o záchranu jednoho z největších českých hradů.

„Jde o hrad, který je o něco větší než Karlštejn, patří mezi největší v Čechách. Vzniknul v polovině 13. století,“ popisuje hrad Matěj Benda z oseckého městského úřadu.

S obnovou zámku pomáhají i dobrovolníci z různých částí Evropy. „Dobrovolníků je tady devět, protože dobrovolníkovi z Japonska uletělo letadlo, plus dva čeští campleadři,“ shrnuje vedoucí dobrovolnice Lucie Horáková.

Dobrovolníci právě začišťují přístupové cesty k hradu. „Budeme stavět takový přístřešek, takové odpočívadlo pro turisty, a přímo na hradě pak budeme sekundovat archeologům a čistit hrad od náletů,“ dodává Horáková.

Dobrovolníky sem na hrad přivedla možnost seznámit se s lidmi z různých koutů světa a také zájem o historii.

Hrad Rýzmburk u Oseka pomáhají opravovat dobrovolníci ze všech koutů Evropy

Dlouhodobě pracují na obnově hradu a jeho zpřístupnění také nadšenci z občanského sdružení pro záchranu hradu Rýzmburk. Těm přijeli před dvěma týdny pomoct dobrovolníci z Německa. Předseda sdružení Jiří Kučera je rád za každou pomoc.

„Jsme rádi za každou práci, která na hradě probíhá. Za každou pomoc jsme šťastní,“ dodává Kučera.

autor: bach
Spustit audio