Kupte originální dárek své milé – pojmenujte po ní rozhlednu, nabízí starostka obce Růžová

16. srpen 2017

Na Pastevním vrchu v obci Růžová u Děčína vyrůstá v těchto dnech netradiční rozhledna. Obec na její stavbu vyhlásila veřejnou sbírku – ke koupi jsou třeba schody nebo jméno celé vyhlídky.

Dělníci už pomocí bagru připravili příjezdovou cestu až na Pastevní vrch. Po ní se bude navážet všechno potřebné na stavbu atypické rozhledny, teď se začíná se základy celé stavby.

„Udělá se systémové bednění, které se bude vylévat betonem. Ten sem budeme vozit traktorbagrem,“ vysvětluje David Šenkýř, jak si se svou stavební partou poradí s ne úplně jednoduchým terénem.

Asi 6 metrů vysoká rozhledna bude vzhledem připomínat Kaplického návrh budovy národní knihovny v Praze. Nezávislá starostka obce Helena Křížková se snažila sehnat povolení na stavbu netypické rozhledny skoro 20 let.


Jak se můžete podílet?
1. Zakoupením schodnice (omezený počet 16 ks) za 20.000,- Kč s textem dárce
2. Zakoupením tabulky (bude umístěna na vyhldce) s textem dárce ve výši 500, 1000, nebo 2000,- Kč
3. Finanční dar v jakékoli výši přijímáme na č. ú. 268017647/0300, na požádání vystavíme darovací smlouvu
4. Můžete darovat libovolnou částku i anonymně. Zašlete dar na účet a do poznámky pro příjemce napište "vyhlídka"

„Muselo se řešit majetkové vypořádání toho pozemku, druhá věc byla dohoda s CHKO Labské pískovce. Ten vzhled jsme hledali velmi dlouho. Původně měla mít vyhlídka kolem 12 12 metrů, dnes je poloviční,“ shrnuje starostka.

Celá stavba rozděluje veřejnost obce Růžová na dvě půlky – jedné se nápad líbí, vítá jeho originalitu a přispívá do veřejné sbírky na její stavbu, jako paní Petra: „Přispěli jsme malou částkou, protože si myslíme, že je to dobrá věc. Je to napodobenina té pražské chobotnice. Líbí se nám to.“

„Jestli se mi líbí? Já si potrpím na přírodní materiály, takže se mi to moc nelíbí. Dřevěná, nebo kamenná by sem zapadla líp,“ myslí si zas Martin Honza.

Celkové náklady na atypickou rozhlednu se vyšplhají na 2,5 milionu korun, na kontě veřejné sbírky se už obci sešlo skoro 200 tisíc. Na prodej je i nové pojmenování vyhlídky.

„Za půl milionu může někdo koupit jméno té vyhlídky,“ nabízí Helena Křížová s tím, že to musí schválit zastupitelstvo. „Abychom se nedostali do pejorativních sfér,“ dodává.

Stavba vyhlídkové věže na Pastevním vrchu bude trvat maximálně tři měsíce, záležet bude na rozmarech počasí.

autor: dap
Spustit audio