175 let paroplavby na Labi v Čechách mapuje výstava v ústeckém muzeu

2. červen 2016

Před 175 lety připlul od Prahy do Ústí nad Labem výletní parník „Bohemia“. Byl to začátek paroplavby na Labi na českém území. Právě tuto událost i historii připomene výstava v ústeckém muzeu, která začíná právě dnes (2.6.).

Ústí nad Labem bylo až do začátku 1. světové války významným přístavem jak pro nákladní, tak pro osobní dopravu. Podle kurátora výstavy Martina Krska tehdy lidé paroplavbu používali hlavně pro osobní dopravu, bývala totiž pohodlnější než cestování drožkou.

Expozice má několik částí ‒ návštěvníci uvidí konstrukce parních lodí nebo i hříšný život přístavního města. Další část výstavy se zaměřuje na řeku - ukazuje ryby nebo vodní ptactvo a na druhé straně kusy řetězů, kotev, sítě, části potápěčské výstroje a také kraby zavlečené do Ústí loďmi. A ty, i když menší, stavěl Adolf Gube z Roztok u Povrlů a jeho synové Adolf a Gerhard. V muzeu podle Krska uvidíte část jejich pozůstalosti.

Plavba na páře, výstava v ústeckém muzeu

Čtvrteční vernisáž doplní herci Činoherního studia scénickým čtením kabaretního pásma Jaroslava Haška, Egona Ervína Kische a Emila Artura Longena s názvem „Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní“.

Výstava potrvá v Muzeu města Ústí nad Labem až do 30. října.

autor: hau
Spustit audio