Ústí nad Labem má zájemce o bývalou služebnu strážníků v Matiční ulici

13. září 2017

Město Ústí nad Labem může za bývalou budovu Městské policie v Matiční ulici získat 451 tisíc korun. Dům se městu nedaří prodat už od roku 2011. Radní zájemce doporučují zastupitelům – ti budou mít konečné slovo ve středu 20. září. S prodejem nesouhlasí vedení neštěmického obvodu. Radní mají obavy z přistěhování dalších problémových obyvatel.

Poprvé Ústí nad Labem budovu prodávalo na jaře 2011 za 824 tisíc korun. Nikdo ji ale nechtěl, město časem nejnižší možnou cenu postupně snižovalo a dům postupně chátral.

Aktuální stav popsal letos v květnu znalec Ota Zeman. Citujeme z jeho posudku: „Chybí veškeré vybavení, včetně vytápění, zařizovací předměty, poničené jsou veškeré rozvody. V důsledku nepoužívání je dům vlhký, opadává veškerá omítka. Dům vyžaduje výrazné rekonstrukce a úpravy, včetně výměny oken a dveří.“

Chybí také sociální zařízení. Na základě znaleckého posudku radní stanovili minimální nabídky na 400 tisíc korun. Koncem srpna radní schválili prodej vítěznému zájemci. 23tiletý Jan Čisar spolu s nabídkou musel městu složit kauci ve výši 40 tisíc korun. Za jednopatrovou zchátralou budovu nabídl 451 tisíc. Žije v pronajatém bytě v Předlicích a je bez práce.

Řekl, odkud má peníze na koupi a jaké má záměry: „Od jednoho kamaráda jsem si půjčil. Chceme tam bydlet s rodiči a já s přítelkyní, protože tam bude větší klid. Počítáme s opravami, byli jsme se tam s tatínkem a maminkou podívat, táta tomu rozumí.“

Rodina pana Čisara se o dům v Matiční zajímala už na jaře – tehdy už po termínu zveřejněného záměru jeho otec nabídl městu 150 až 190 tisíc korun. Definitivně o prodeji rozhodnou až zastupitelé.

„Celá ta lokalita je velmi problematická, stěhují se tam a žijí tam nepřizpůsobiví spoluobčané, a to soužití tam s nimi je velmi problematické. Jsou tam neustálé stížnosti obyvatel, samozřejmě se to řeší s městskou policií,“ shrnula místostarostka Ivana Fišerová z ČSSD.

Primátorka Věra Nechybová z klubu UFO na obavy vedení neštěmické radnice už dříve reagovala: „Nevím, jakým nástrojem bychom uchazeče omezili k využití té nemovitosti. Pokud někdo bude chtít spekulovat, tak vám řekne, že tam bude budovat bydlení pro rodiny s malými dětmi, nebo pro seniory, a pak to využije jinak. To zaručit nikdo asi neumí.“

O prodeji budovy v Matiční ulici budou zastupitelé rozhodovat ve středu 20. září.

autor: hau
Spustit audio