Litvínov svolá bezpečnostní radu kvůli častým požárům na skládce Celio

22. září 2017

O rozsáhlém požáru odpadu na skládce Celio u Litvínova z konce srpna mluvili ve čtvrtek (21. 9.) litvínovští zastupitelé. Vyslechli zástupce vedení skládky a odsouhlasili svolání bezpečnostní rady města. Podle vedení skládky nelze podobným požárům úplně předejít.

„V 99 % případů dojde k zahoření nějakým iniciačním činidlem. Může to být třeba nějaká chemická látka. Kolikrát už ten kukavůz veze něco žhavého a ví to. Takže se pak odpad vysype na plocha a vyhasí se. Tady to ale přes den nebylo evidentní a v noci to pak začalo hořet,“ vrací se k požáru, který na skládce vypukl na konci srpna provozní ředitel skládky Celio Jindřich Kauca.

Požár hasilo několik hasičských jednotek celkem tři dny. Podobným požárům prý nejde stoprocentně předcházet. Skládka je monitorována kamerami a prochází jí také zaměstnanci, kteří kontrolují teplotu skládky tyčovými teploměry.

Nebezpečné předměty, například chemikálie, pak ručně ze skládky odstraňují vězni z věznice ve Všehrdech na Mostecku.

„Vybíráme takové nebezpečné věci, jako jsou obaly od chemikálií, protože ty v tom odpadu jsou samozřejmě taky. Instalujeme další kameru, koupili jsme hasičskou cisternu za traktor,“ vypočítává Kauca. Do budoucna se nebrání ani dalším opatřením – například pořízení termovize.

Zastupitelé Litvínova vzali na vědomí svolání bezpečnostní rady města. Zasedne v říjnu, její výsledek nechce starostka města z hnutí ANO, Kamila Bláhová, předjímat: „V bezpečnostní radě zasedají také zástupci integrovaného bezpečnostního systému ­ hasičského záchranného sboru i policie. Také v ní jsou naši odborníci. Nebudeme předjímat, až po jednání přijdeme s konkrétními výstupy.“

K zatím největšímu požáru na skládce Celio došlo před rokem, kdy shořela jedna z hal na zpracování odpadu. Škoda vystoupala do desítek milionů korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio