Měření rychlosti v tunelech na D8 v Krušných horách se míjí účinkem. Data totiž nikdo nezpracovává

8. listopad 2017

Automatické měřiče v tunelech Panenská na dálnici D8 už několikrát ukázaly rychlost nad 200 km/h. V místě je přitom povolená osmdesátka. Jenže úředníci se nemůžou shodnout, kdo by měl data ze systému zpracovávat, a tak není nikdo, kdo by rychlou jízdu pokutoval.

„Byli bychom rádi, kdyby se to vyřešilo tím způsobem, že se budou přestupky vyřizovat automatizovaně, to znamená, že veškerá data budou propojená, příslušný software provede lustraci vozidel automaticky v registru vozidel a následně bude, už bez ručního zadávání, odcházet výzva k provozovateli, aby uvedl, kdo vozidlo řídil,“ vysvětluje Tomáš Neřold z ministerstva dopravy s tím, že pokuty by měl řešit ústecký magistrát. Ten ale odmítl problém komentovat a pouze uvedl, že nemá systém, který by uměl vozidla automaticky lustrovat.

Nadřízeným orgánem magistrátu je ústecký krajský úřad. Podle vedoucího odboru dopravy Jindřicha Fraňka jde o právní problém. Stojí tak za názorem magistrátu, že by přestupek měla nejdříve řešit policie.

„Policie České republiky by měla šetřit a snažit se zjistit přestupce, aby oznamovala přestupek s osobou domnělého pachatele toho přestupku,“ myslí si Franěk.

Podle velitele ústecké krajské dopravní policie Jiřího Ušáka to ale v případě automatického měření rychlosti povinností policistů není.

„My ten stacionární systém nemáme ve své správě, to znamená, že to, co ten systém generuje, jde mimo nás. Je to věcí mezi provozovatelem a správním orgánem. Policie samozřejmě zjišťuje možná porušení rychlosti, ale to jsou zařízení, která vyžadují obsluhu na vozidle, nebo stacionární, ale s obsluhou na trojnožkách, a podobně,“ vysvětluje Ušák.

Pomoci by tak podle Jindřicha Fraňka mělo společné jednání ministerstev dopravy, vnitra, ústeckého magistrátu, kraje a policie: „Určitě budeme iniciovat schůzku, abychom se všichni nějakým způsobem mohli dohodnout, abychom se v řešení té situace posunuli z místa.“

Výrazné překročení rychlosti v tunelech Panenská přitom není, podle údajů silničářů, ničím neobvyklým. Automatické měření v tunelech na D8 totiž zaznamenalo i rychlost aut přesahující 200 km/h.

autor: bach
Spustit audio