20. ročník divadelního festivalu Kult zahájí vystoupení akrobatů na ústeckých mostech

11. říjen 2017

Festival Kult v Ústí nad Labem nabídne od 11. do 21. října výběr nejlepších představení českých divadelních souborů z uplynulého roku. Pořadatel Jan Kvasnička zvolil různé žánry a také různá místa. Diváci budou chodit do Činoherního studia, Armaturky nebo do Hraničáře. Jubilejní, 20. ročník má motto „mosty“.

Jednak proto, že všechny tři mosty jsou symboly města Ústí nad Labem. Dalším důvodem je podle Jana Kvasničky právě různorodost nabízených žánrů.

„Snažíme se divákům, kteří jsou zvyklí na klasická činoherní vystoupení, nabídnout i pantomimu a další žánry, které normálně nenavštěvují. Byli bychom rádi, kdyby to tom symbolickém mostu přešli také k těm jiným žánrům,“ vysvětlil Kvasnička.

Ve znamení mostů bude i dnešní (11. 10.) slavnostní zahájení festivalu.

K vidění bude třebas provazochodec...

„Po velkém úspěchu, které jsme se zahájením festivalu měli vloni, a které jsme dělali s Radimem Vizvárym a jeho kolegy, tak jsme se rozhodli, že to letos uděláme v podobném duchu. Půjde o velkou show v prostorách tří ústeckých mostů. Po půl hodině budou vyrážet skupinky s průvodcem od Činoherního studia postupně ke všem mostům. Po cestě uvidí připravené malé performance – akrobatů, kejklířů, bude tam provazochodec, mimové, klauni…“ vypočítává Jan Kvasnička.

Program festivalu se bude odehrávat na několika místech – jak v Činoherním studiu, tak v Armaturce, Galerii Emila Filly nebo Hraničáři.

Premiéra inscenace „Spojení“ bude v Galerii Emila Filly v pátek. Velké jeviště Domu kultury je podle Jana Kvasničky jako stvořené pro novocirkusové představení, takže tam diváci v pondělí můžou zajít na Cirk La Putyka a jejich nejnovější inscenaci „Batacchio“.

Součástí Kultu je i pondělní premiéra hry „Život je krásnej“ v Činoherním studiu. Celý program najdete na webu kult20.cz.

autor: hau
Spustit audio