Děčínský soud potrestal starostu obce Dobrná

11. říjen 2007
Zprávy

Tři roky odnětí svobody s podmíněným odkladem ve stejné délce. S tímto trestem odešel ve čtvrtek od děčínského soudu starosta obce Dobrná Martin Forró. Podle rozsudku se dopustil trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a způsobil tak škodu značného rozsahu. Předmětem žaloby byla částka sedm set tisíc korun.

Tyto peníze poskytla obci Dobrná pražská firma jako jistinu na výběrové řízení pro výstavbu vodovodu. Firma zakázku nezískala, ale peníze zpátky nedostala. Obec je postupně utratila. Odpovědnost za to podle děčínské soudkyně Ivy Najbrtové nese právě starosta. Nebylo ale prokázáno, že by peníze použil ve svůj prospěch. Tím se Martin Forró také hájil.

Právě tyto důvody soud zohlednil a uložil trest na spodní hranici. Dobranskému starostovi totiž hrozilo až deset let vězení. Martin Forró po vynesení verdiktu prohlásil, že je připravený vzdát se funkce starosty. Rozhodne se ale až po poradě s kolegy ve sdružení nezávislých kandidátů, které se stalo vítězem loňských voleb v Dobrné. Dluh sedm set tisíc korun musí pražská firma po obci vymáhat v jiném soudním sporu.

autor: Josef Suk
Spustit audio