Sebevražedný útočník zabil v Afghánistánu šest italských vojáků

Šest italských výsadkářů přišlo o život a čtyři další byli vážně zraněni v Kábulu při útoku spáchaném atentátníkem sebevrahem. K násilí se přihlásilo radikální hnutí Taliban.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprovod bitevního vrtulníku MI-35

Doprovod bitevního vrtulníku MI-35 | Foto: Ivan Pospíchal

Italskou veřejnost atentát hluboce šokoval, ale kromě krajní levice nikdo na Apeninském poloostrově prozatím nehovoří o odchodu italských jednotek z Afghánistánu.

Italský parlament přerušil zasedání na znamení smutku, novináři odložili demonstraci organizovanou na sobotu a také při sportovních utkáních se až do soboty bude držet minuta ticha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakcích z Itálie mluvila v pořadu Stalo se dnes spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi

Vláda i opozice vyjadřují hlubokou soustrast a solidaritu rodinám padlých a zraněných vojáků. Ministr obrany La Russa zdůraznil, že podlí a zbabělí agresoři nedonutí Itálii k odchodu. Podle ministra vnitra Maroniho odchod z Afghánistánu by znamenal vítězství teroristů.

Od začátku mise v Afghánistánu přišlo o život 21 Italů. Itálie má v Afghánistánu celkem kolem 2 800 vojáků. Atentátů na Italy bylo spácháno mnoho, ale obrněné vozy Lince odolaly minám položeným na silnicích a zachránily život mnohým vojákům.

Tentokrát se atentátníci sebevrazi dostali do těsné blízkosti vojenského konvoje na silnici vedoucí z takzvané čtvrti diplomatů na letiště a nechali explodovat nákladní vůz naložený výbušninou. Mezi padlými je i výsadkář, který svou misi v Afghánistánu zahajoval právě dnes.

Vědunka Lunardi, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme