Na chomutovské základní škole nabízejí dětem zdravé svačiny

21. únor 2011

Školáci, kteří navštěvují základní školu na sídlišti Březenecká v Chomutově, si mohou ve škole koupit zdravou svačinku. Školní jídelna je nabízí každý den už od začátku školního roku.

Proč začali svačiny školákům nabízet, vysvětluje vedoucí školní jídelny Václava Bublová. Podle ní přišli na nápad při besedách o zdravém stravování, které pro školáky každoročně pořádají. Mluví se na nich i o svačinách, které s sebou děti dostávají do školy.

„Musím potvrdit, že většina maminek jsou šikulky, dávají svým dětem například ovoce. Najdou se ale i děti, které mají svačiny zbytečně veliké, zbytečně tučné, nebo dostávají hodně uzenin“, říká Bublová.

Děti si mohou každý školní den do osmi hodin ráno vybrat ve školní jídelně svačinu, na kterou mají chuť. Dostávají například salát s celozrnným rohlíkem, mléčné výrobky, ovoce nebo müsli tyčinky.

A jak škola se zdravou výživou u dětí uspěla? Školáci, které jsme oslovili, říkají, že jim zelenina chutná. Mezi oblíbenými jídly se ale objevily i hamburgery nebo sušenky.

autor: Eva Holá
Spustit audio