Univerzitní městečko v Ústí nad Labem se rozroste o dvě budovy

27. duben 2011

V Ústí nad Labem pokračuje obnova areálu bývalé nemocnice, kde vzniká kampus - univerzitní městečko. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně získala evropskou dotaci na rekonstrukci dvou budov pro Filozofickou fakultu. A také peníze ze státního rozpočtu na výstavbu multifunkčního centra, kde budou velké posluchárny nebo knihovna.

Práce na obou částech kampusu začnou ještě letos. Rekonstrukce dvou více než 90 let starých budov, kde býval pavilon pro léčbu tuberkulózy a infekčních nemocí, by měla začít na podzim. Vše bude stát 260 milionů korun. Většinu peněz získala univerzita z evropských fondů, sama hradí jen 15 procent z celkové částky. Z peněz zaplatí univerzita nejen opravy budov, ale také vybavení celé fakulty.

Do nového by se filozofická fakulta měla stěhovat na jaře 2014. A podle rektora René Wokouna začne také výstavba multifunkčního centra. „Původní finanční náklady byly vyšší, ale získali jsme 242 milionů. Budou tam dvě velké posluchárny, knihovna a další prostory pro univerzitu. Finanční prostředky na stavbu multifunkčního centra nám poskytla vláda, konkrétně ministerstvo školství, s tím, že tam máme malé spolufinancování. Další výstavba kampusu záleží na získaných prostředcích ze státního rozpočtu nebo z jiných zdrojů.“ vysvětluje René Wokoun.

Úpravy areálu bývalé nemocnice pro potřeby ústecké univerzity začaly už před šesti lety. Nyní už tam najdeme například fakultu umění a designu, výukové prostory fakult sociálně ekonomické, výrobních technologií a managementu, přírodovědecké fakulty a také knihovna pedagogické fakulty.

Kampus v Ústí nad Labem - pavilony F1 a F2, které budou zrekonstruovány pro Filozofickou fakultu
Kampus v Ústí nad Labem - areál A – ještě neopravený
autor: hau
Spustit audio