900 lidí už podepsalo petici, která kritizuje hospodaření v děčínských městských lesích

22. duben 2015

Celkem devět set podpisů je pod peticí obyvatel Děčína, kteří chtějí změnit hospodaření v městských lesích. Bouří se tak proti holinám, která zbyla po těžbě hned na několika místech.

Podle lesního úřadu šlo o takzvanou bezpečnostní těžbu, která má obyvatele chránit. Město se dokonce domnívá, že diskusi vyostřil způsob těžby v lesích, které městu vůbec nepatří.

V petici jsou vyjmenované tři lokality, kde se odtěžilo všechno dřevo až na takzvané holiny - Kolem Pastýřské stěny, Červeného vrchu a Kvádrbergu. Antonín Novák, má městské lesy na starosti. Podle vás šlo o výjimečné případy.

„Šetrnější způsoby jsou v těchto lesích používány, v těchto případech šlo ale o těžbu bezpečnostní, která má chránit zdraví obyvatel a jejich majetek.“

Čtěte také

Markéta Lakomá z děčínského magistrátu tvrdí, že odpor proti hospodaření městských lesů může být do velké míry nedorozuměním. Veřejnost totiž vnímá velmi negativně hlavně obrovskou holinu nad Horním Žlebem v prudkém srázu. Ta je ale dílem bezpečnostní těžby Lesů České republiky a s městem vůbec nesouvisí.

Největší jizvou je těžba nad Horním Žlebem. Ta ale nemá s hospodařením městských lesů žádnou souvislost

„Budeme se snažit více informovat a vysvětlit občanům, které lesy kdo spravuje,“ konstatuje Markéta Lakomá.

Organizátoři petice chtějí především vzbudit zájem veřejnosti o to, aby si Děčín udržel mezi nejzelenějšími okresními městy v České republice i v příštích desetiletích.

autor: Iva Zítková
Spustit audio