Azylové domy a jiná sociální zařízení v Ústeckém kraji budou muset zřejmě skončit. Nejsou peníze

22. červen 2011

Na přelomu dubna a května to byla ještě hrozba, teď je to téměř jistota. Na začátku příštího roku se v Ústeckém kraji pravděpodobně zhroutí síť poskytovatelů sociálních služeb. Neziskové organizace, které je zajišťují, zůstanou zcela bez peněz.

Když se na přelomu dubna a května sešli na Krajském úřadě poskytovatelé sociálních služeb v kraji a zástupci obcí, vypadala situace vážně. Ministerstvo ohlásilo, že nemá pro příští rok peníze na sociální služby v ústeckém regionu.

Tři roky na ně stát nemusel dát stát ani korunu, přicházely z evropských fondů, To ale skončilo a ministerstvo s novou situací nepočítalo.

Teď to vypadá, že na konci roku nebudou na sociální služby peníze. Lidé z azylových domů by pak museli znovu na ulici, zavřely by se nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, skončily by služby pro seniory, postižené lidi, oběti domácího násilí... Neziskové organizace nebudou mít na další činnost peníze.

Ministerstvo ani dnes ještě neví, kde na tyto služby vzít peníze. „Dostali jsme dopis od náměstka ministra práce a sociálních věcí, kde nám sděluje, že se snaží peníze získat z ministerstva školství. K té dohodě dojde asi až někdy na konci roku.“ říká Jana Ryšánková, radní kraje pro sociální oblast.

„Měli jsme spočítáno, že musíme ta výběrová řízení vyhlásit nejpozději do konce června. Budou muset pomoci buď obce nebo kraj a pokud se ty peníze nenajdou, je možné že bude ta služba přerušena. Je otázkou, jestli znovu vznikne, protože ti zaměstnanci s největší pravděpodobností z té služby odejdou ...“ hodnotí současnou situaci Ryšánková.

Příspěvek měst nebo dokonce obcí na sociální služby je podle starostů nemyslitelný. „Města rozhodně nemají peníze na pokrytí takového výpadku – v žádném případě.“ konstatuje starostka Žatce Zdeňka Hamouzová.

Co bude dál? Úředníci z ministerstva práce a sociálních věcí si uvědomují, že situace je velmi vážná. To celé má ale háček. Původně měly peníze z evropských fondů stačit na vybrané sociální služby až do roku 2015. Vyčerpaly se ovšem dříve. Byl to špatný propočet ministerstva nebo je použilo neúčelně na jiné projekty? To - alespoň prozatím - nikdo nezkoumá.

autor: ces
Spustit audio