Antická výstava otevře ústecké muzeum

26. červen 2011

"Antický sen" můžete od čtvrtka prožít v ústeckém muzeu. Společně s otevřením zrekonstruované budovy tam totiž začne stejnojmenná výstava.

Budou to sádrové odlitky soch a plastik zapůjčené z Ústavu pro klasickou archeologii na Univerzitě Karlově. Jsou to kopie děl známých i neznámých řeckých umělců. Kdyby chtěl někdo vidět originály, tak by musel projet skoro celou Evropu. Jednotlivá díla jsou totiž roztroušená. Došlo k tomu na přelomu 18. a 19. století, kdy různé vědecké týmy odvážely z Řecka co se dalo. Může se tak stát, že v muzeu či na univerzitě v jednom městě mají třeba torzo sochy a v jiném městě narazíte na její zbytek.

Ústecké muzeum vystavuje "ukradenou" antiku

Koncem 19. století si profesor pražské univerzity Wilhelm Klein usmyslel, že ty jednotlivé kousky „poslepuje". Projel proto spoustu muzeí. K rekonstrukci kompletních soch a sousoší mu pomohla jednak fotografická paměť a také známý sochař Josef Václav Myslbek. Profesor právě s jeho pomocí spároval jednotlivé části. A od té doby má Univerzita Karlova tuto jedinečnou sbírku, byť jsou to jen odlitky.

Ústecké muzeum vystavuje "ukradenou" antiku

Součástí expozice jsou také informace o běžném životě ve starém Řecku i o jeho umění a architektuře. Výstavní sály jsou spojené chodbou, kde navíc je časová osa s medailonky významných událostí a umělců té doby. A kdo bude chtít, může navštívit i badatelnu archeologa z přelomu 19. a 20. století a vyzkoušet si jeho práci. Expozice bude v ústeckém muzeu pět let.

Ústecké muzeum vystavuje "ukradenou" antiku
autor: hau
Spustit audio