Žalhostice na Litoměřicku se zbavily trosek továrny

13. červenec 2011

V Žalhosticích na Litoměřicku zbourali objekt bývalé koželužny. Zdevastovaný areál obec hyzdil řadu let.

Koželužna přestala fungovat začátkem devadesátých let. Stav budov se pak rychle zhoršoval. Obec se snažila o nápravu, ale na její výzvy reagoval teprve nový vlastník. V minulých dnech se do zdevastovaných objektů zakously stavební stroje.


„Jme rádi, že koželužna zmizela. Byla nejen ošklivá, ale taky nebezpečná. Chodily tam děti, spali bezdomovci, kradlo se tam, zkrátka jen problémy,“ říká starostka Žalhostic Alena Vacková.

Na místě koželužny počítá soukromý investor s výstavbou domů a bytů. Proměnu Žalhostičtí vítají. Změnili kvůli tomu i územní plán. „Mělo by tam vzniknout padesát dva rodinných domků a dva bytové domy. V každém z nich by mělo být pět až šest bytů. To pro nás představuje nejen zhruba dvě stovky nových občanů, ale hlavně kolem padesátky dětí, které naše škola nutně potřebuje,“ dodává starostka. První dva vzorové domky by podle ní měly vyrůst do konce letošního roku.

Kromě bývalé koželužny kazil vzhled Žalhostic taky sedm let opuštěný rybný závod. Ten zůstává problémem i nadále. Areál patří majiteli z Litoměřic, který s obcí nekomunikuje.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio