Do muzea v Ústí nad Labem převezli tunový kotel

20. srpen 2011

Ústecké muzeum má nový exponát, kotel vzácného parního stroje. Do své textilky si stroj pořídil rod Wolfrumů a v roce 1852 odstartoval parní věk v Ústí nad Labem. Muzeum kotel dostalo darem od současného majitele areálu v ústeckých Předlicích.

Památka stála pozapomenutá na dvoře někdejší textilky v předlické průmyslové zóně. „Právě původní majitelé továrny, ústecký rod Wolfrumů, jako první uvedli do výroby parní pohon. Do té doby se veškerá výroba na území města odehrávala na ruční pohon nebo na pohon vodním proudem,“ vysvětlil kurátor technických sbírek muzea Martin Krsek.

Více než tunu vážící památka je od soboty na dvoře muzea. Při převozu kotle musela pomáhat i těžká technika, jeřáb a nákladní auto s hydraulickou rukou. Podle Krska ji majitelé poskytli zdarma. „Kotel je asi od půl deváté na dvoře muzea. Budeme ho restaurovat a později bude znovu vztyčen,“ uvedl Krsek.

Památka na průmyslovou revoluci měří 3,5 metru

Unikátní památka váží něco přes jednu tunu, vysoká je 3, 5 metru a její nýtovaný ocelový plášť působí jako z románů Julia Verna . Kotel zůstane na čestném místě ve dvoře muzejní budovy. Stane se jedním z hlavních exponátů velké výstavy o darech v dějinách ústeckého muzea, která začne ve druhé polovině letošního prosince.

autor: tsch
Spustit audio