Ústecký soud se začne zabývat stížností na třetí pokus o komunální volby v Krupce

10. říjen 2011

10. října má Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodovat už o třetích opakovaných volbách v Krupce na Teplicku. Krajský soud přitom opakovaně nařídil nové hlasování kvůli kupčení s hlasy. Dnes bude řešit stejný problém už potřetí.

Pokud se znovu potvrdí podezření, že si někdo při volbách opět kupoval hlasy sociálně slabých voličů, bude rozhodnutí soudu zřejmě stejné jako minule. Lidé půjdou volit v Krupce už počtvrté. Otázkou je, jestli se i pak nemůže všechno znovu opakovat.

V minulých případech skutečně nařídil Krajský soud v Krupce pouze nové hlasování, ke zrušení celých voleb nenašel důvody. To znamenalo, že strany a sdružení musely jít do opakovaných voleb vždy pokaždé se stejnou kandidátkou jako k prvnímu hlasování vloni na podzim.

Některým se to nelíbilo, to platí i o sdružení Zdravá Krupka, která podala stížnost jak na průběh minulých kol komunálních voleb, tak i na ty poslední, třetí.

Soud samozřejmě může stížnost i zamítnout: Potěšil by tak ostatní strany a volební sdružení, které už další opakování voleb nechtějí. Tím by potvrdil výsledky třetího kola a Krupka by konečně mohla začít znovu žít jako běžné město.

Ke krajskému soudu se proto chystá i redaktorka Českého rozhlasu Sever Dagmar Cestrová, která nás bude o jeho rozhodnutí informovat. Nalaďte si naše vysílání dnes odpoledne v 15:10.

autor: ces
Spustit audio