Uživatelů pervitinu na Teplicku přibývá

19. prosinec 2011

Sdružení Most k naději se stará o narkomany nejen na Teplicku, například v Bílině nebo Duchcově, ale také na Mostecku. Ročně terénní pracovníci vymění desítky tisíc použitých injekčních jehel, které by narkomani jinak nechávali v parcích nebo na jiných veřejných místech.

Předcházet pohozeným jehlám na místech jako jsou například dětská hřiště by měli v Bílině pracovníci sdružení Most k naději.

Jaká je vlastně pracovní náplň člověka, který se věnuje narkomanům přímo na ulici, popisuje Luboš Šlapka, ředitel sdružení Most k naději: „Terénní pracovníci mají za úkol vyhledávat skryté skupiny uživatelů drog, nabídnout jim různé služby.. a také výměnu injekčního materiálu. Naše práce není sloužit toxikomanům a podporovat toxikománii, ale naopak – my jim nedáme nic zadarmo, všechno je něco za něco... Ten „toxík“ nám musí vrátit špinavou stříkačku, aby dostal čistou... Musí o sobě něco říct, když něco chce... A to je přesně ten monitoring a ta kontrola společnosti...“

V Bílině na Teplicku fungují pracovníci sdružení už osm let. Za tu dobu tady vyměnili sta tisíce použitých stříkaček. Popisuje Lenka Holakovská, která má s prací mezi narkomany hodně zkušeností: „Počet těch vyměněných injekčních stříkaček se samozřejmě zvyšuje. Zvyšuje se rok od roku – my v průměru vyměníme přes sto tisíc kusů ročně.“

Kromě pervitinu ale začíná být problémem i tzv. měkká droga, jakou je marihuana. Podle průzkumů jí začínají formou cigaret užívat už děti na základních školách: „Jejich počet roste. Dlouho jsme přemýšleli co tady těm lidem poskytnout. Nakonec jsme rozšířili naše služby – oslovujeme je a dáváme jim k dispozici cigaretové filtry.“ říká Lenka Holakovská.

Filtry mají snížit škodlivé dopady kouření marihuany na mnohdy ještě velmi mladý organismus. Jak vlastně rodič pozná, že jeho dítě užívá drogy?

„První signál je že začnou ztrácet doma věci... Další jsou pak fyziognomické příznaky – od podrážděnosti po velmi zhoršený prospěch ve škole, divné kamarády, hubnutí, roztěkanost nebo velkou přecitlivělost... Těch signálů je celá řada.“ shrnuje Luboš Šlapka, ředitel sdružení Most k naději.

Sdružení Most k naději poskytuje rady jak samotným narkomanům, tak jejich rodinám. Ostatně bez těch by jakákoliv léčba neměla smysl.

Od ledna sdružení Most k naději bude nově pracovat také v Lounech, Žatci a Podbořanech.

autor: Jan Beneš
Spustit audio