Aromaterapii u porodu začne od června nabízet porodnice v Děčíně

11. květen 2017

Aromaterapie u porodu. Takovou službu nabídne nastávajícím matkám porodnice v děčínské nemocnici. Porodní asistentky i sestry z novorozeneckého oddělení už se na tuhle novinku připravují – absolvují kurzy aromaterapie, kde se dozví, jaké vůně mohou pomoci nastávající matce k hladkému porodu.

„Jsem ráda, že vás toto téma zajímá a věřím, že to zpříjemní pobyt budoucích maminek a i vy, když budete ty vůně čichat, pocítíte změny v psychice,“ přivítala zdravotní sestry z porodnice a novorozeneckého oddělení profesionální aromaterapeutka Ludmila Kotalíková.

Sestřičky se na kurzu dozvěděly, jak se vonné látky z rostlin dostávají, jak je ředit, s čím je míchat, nebo také to, která vůně pomáhá rozběhnout pomalý porod nebo naladil nastávající matku na to, co má přijít.

Přinést blahodárné působení vůní do sterilního prostředí děčínské nemocnice napadlo vrchní sestru Kláru Pravdovou, která má s aromaterapií zkušenosti ze své předchozí práce – z porodnice U Apolináře v Praze.

„Chtěli jsme rozšířit nabídku maminkám pro snižování bolestí u porodu a chtěli jsme začít u těch přirozených metod, jako je teplá voda nebo aromaterapie. I když to není levná záležitost, jde to na začátku z našich nákladů, za což jsem vděčná jak našemu oddělení, tak vedení nemocnice. Do budoucna budeme shánět sponzory,“ vysvětluje Pravdová.

Vonné oleje budou moci nastávající matky v děčínské porodnici používat zřejmě od 1. června. Podobnou službu nabízí v Ústeckém kraji například také nemocnice v Kadani a také Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem.

autor: dap
Spustit audio